Pinterest • Världens idékatalog

I september 1943 tar den tyska ockupationsmakten ett hårdare grepp om Danmark. Tyskarna kräver att landets judar ska skickas till koncentrationsläger. Planerna läcker dock ut och tusentals människor bestämmer sig för att hjälpa judarna – till och med tyskarna hjälper dem att fly.

Kannibalism härjade i Nazitysklands koncentrationsläger | Varldenshistoria.se

Karta utvisande koncentrationsläger och förintelseläger under andra världskriget.

från Bokus.com

Svenska koncentrationsläger i tredje rikets skugga

Svenska koncentrationsläger i tredje rikets skugga (pocket)

Bästa boken: Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson. Så bra skrivet om andra världskriget, romer och koncentrationsläger

Sachsenhausen Concentration Camp, North Berlin

14
1

Foto Dorothea Lange. Under WW2 deporterade USA alla sina japansk-amerikanska medborgare till läger. Inte som nazismens dödsläger, bara "vanliga" koncentrationsläger.

49
6

Åtta demonstranter från Nordiska rikspartiet dyker upp på Lilla torget i Växjö. Det tar inte många minuter förrän tusentals människor börjar jaga dem genom stan. Kvinnan med handväskan är polska och har släktingar som suttit i koncentrationsläger. Polis tillkallas från hela Småland. Skinnskallarna låser till sist in sig på en toalett på järnvägsstationen tills polisen befriar dem.

Koncentrationsläger och Förintelseläger – två sidor av samma mynt. Nästan alla försågs efterhand med krematorieugnar för att elda upp liken efter judar eller andra fångar som avlidit på grund av avrättning, svält eller sjukdomar. Här tre ugnar i KZ Lager Stutthof utanför Danzig (Gdansk).