Denna klassiska persiska lammgryta med torkad lime och örter är enormt aromatisk och samtidigt frisk i smaken. Mängden och proportionerna på kryddorna varierar från recept till recept. De grövsta stjälkarna ska rensas bort innan örterna hackas. Servera med yoghurt, vitt ris och en eller flera pickels. Iransk pickels samt torkad lime får man tag på i butiker med mat från Mellanöstern.

Khoresht e Ghormeh Sabzi - persisk lammgryta

Khoresht e Ghormeh Sabzi - persisk lammgryta (kock Jens Linder)

Alas kurdiska soppa med skalad råg, torkad lime och berberrisbär.

Alas kurdiska soppa, soob

Alas kurdiska soppa med skalad råg, torkad lime och berberrisbär.

Denna klassiska persiska lammgryta med torkad lime och örter är enormt aromatisk och samtidigt frisk i smaken. Mängden och proportionerna på kryddorna varierar från recept till recept. De grövsta stjälkarna ska rensas bort innan örterna hackas. Servera med yoghurt, vitt ris och en eller flera pickels. Iransk pickels samt torkad lime får man tag på i butiker med mat från Mellanöstern.

Khoresht e Ghormeh Sabzi - persisk lammgryta

Denna klassiska persiska lammgryta med torkad lime och örter är enormt aromatisk och samtidigt frisk i smaken. Mängden och proportionerna på kryddorna varierar från recept till recept. De grövsta stjälkarna ska rensas bort innan örterna hackas. Servera med yoghurt, vitt ris och en eller flera pickels. Iransk pickels samt torkad lime får man tag på i butiker med mat från Mellanöstern.

falafel  FALAFEL (ca 12-14 st bollar)    1 pkt kikärtor (ca 400g)    1 ägg (jag har alltid gjort med ägg, men många recept är utan ägg så det går nog lika bra att utesluta)    2 msk mjöl    1 tsk spiskummin    1 stor näve hackad persilja    1 vitlöksklyfta    1 msk lime/citronsaft    1-2 msk tahini    1 msk sesamfrön (uteslut om ni inte gillar)    1 tsk salt    1 krm honung    om man vill, krydda med torkad koriander, cayennepeppar, paprikakrydda)

AGNESTUGG Blog

falafel FALAFEL (ca 12-14 st bollar) 1 pkt kikärtor (ca 400g) 1 ägg (jag har alltid gjort med ägg, men många recept är utan ägg så det går nog lika bra att utesluta) 2 msk mjöl 1 tsk spiskummin 1 stor näve hackad persilja 1 vitlöksklyfta 1 msk lime/citronsaft 1-2 msk tahini 1 msk sesamfrön (uteslut om ni inte gillar) 1 tsk salt 1 krm honung om man vill, krydda med torkad koriander, cayennepeppar, paprikakrydda)

En riktigt läcker irakisk gryta med spenat och örter. Den får en god syrlig smak från de torkad lime och fylls ut med bönor eller kikärtshalvor. Underbar att servera med ris och en syrlig sallad. 6 portioner 900 g spenat (jag använder djupfryst hackad spenat, färsk funkar också bra) 2 dl torkade kikärtshalvor (kan ersättas med kikärtor eller andra bönor som tex vita böner, black eye bönor eller kinden bönor. Du kan även blanda olika sorters bönor i grytan) 1 gul lökar 1 liten knippe färsk…

En riktigt läcker irakisk gryta med spenat och örter. Den får en god syrlig smak från de torkad lime och fylls ut med bönor eller kikärtshalvor. Underbar att servera med ris och en syrlig sallad. 6 portioner 900 g spenat (jag använder djupfryst hackad spenat, färsk funkar också bra) 2 dl torkade kikärtshalvor (kan ersättas med kikärtor eller andra bönor som tex vita böner, black eye bönor eller kinden bönor. Du kan även blanda olika sorters bönor i grytan) 1 gul lökar 1 liten knippe färsk…

Raw food-kakor -- Nötbas: Mixa nötter eller frön tills de börjar bli krämiga. -- Chokladbollar: Nötbas, hackade dadlar, vanilj, kakao, lite salt. Ev en skvätt vatten. Rulla i kokosflingor. -- Citronrutor: Nötbas, citronskal, citronsaft (alt lime eller apelsin), fast honung, torkad ingefära. Täck med choklad av rumsvarm kokosolja, fast honung, salt, vanilj och kakao. -- Kyl så de blir fasta!

Raw food-kakor -- Nötbas: Mixa nötter eller frön tills de börjar bli krämiga. -- Chokladbollar: Nötbas, hackade dadlar, vanilj, kakao, lite salt. Ev en skvätt vatten. Rulla i kokosflingor. -- Citronrutor: Nötbas, citronskal, citronsaft (alt lime eller apelsin), fast honung, torkad ingefära. Täck med choklad av rumsvarm kokosolja, fast honung, salt, vanilj och kakao. -- Kyl så de blir fasta!

Italiensk vintersoppa med vitlökskrutonger – värmande vardag

Italiensk vintersoppa med vitlökskrutonger

Italiensk vintersoppa med vitlökskrutonger – värmande vardag

Saffranssoppa med fisk och potatis   enkelt recept som alltid blir gott

Saffranssoppa med fisk och potatis enkelt recept som alltid blir gott

Smoked aubergines with garlic (mirza ghasemi)

Smoked aubergines with garlic (mirza ghasemi)

Pasta Rosso med vitlöksfrästa champinjoner

Pasta Rosso med vitlöksfrästa champinjoner

Pickled Shrimp

Pickled Shrimp

Pickled Shrimp by Saveur. Briny, faintly spicy pickled shrimp are a staple of Southern cuisine. In this Georgia-inspired version from from Hugh Acheson's A New Turn in the South (Clarkson Potter, frozen raw shrimp are a fine substitute for fresh.

Pinterest
Search