Pinterest • Världens idékatalog

De två hangarfartyg som infördes av Japan på 1970-talet var dock inga hangarfartyg i ordets rätt bemärkelse utan jagare med helikoptrar. Japan har ännu inga fullvärdiga hangarfartyg för stridsflygplan, men planer finns. Indien fick 1987 sitt första hangarfartyg, ett brittiskt hangarfartyg från 1950-talet. Därmed var Indien det första landet av de tre med ett regelrätt hangarfartyg.

1942-09-15 slaget om Guadalcanal, lilla ön nordost om Australien. Amerikansk flottstyrka var på väg med 7:e marinkårsregementet för att stärka upp. Wasp var ett av världens största hangarfartyg med 76 stridsflygplan/ besättning på 2 000. Hangarfartygets tankningssystem var igång när Kinashi avfyrade en salva på 6 långdistanstorpeder av typ 95. En 3:e torped fångades upp av en våg & slungades genom luften & slog in i fartygssidan ovanför vattenlinjen med förödande kraft hos explosionen.

Hotet började om multipla stridsspetsar. För att motverka detta lades en plan, om att färdigställa flera kortbanor – Bas 90. Spridd klargöring går ut på att stridsflygplan ska öva på att kunna landa & starta på landningsbanor utanför den hemmahörande flygbasen. Övningens syfte är att öka den militära förmågan.

Norra ishavet - ner till Svarta havet i söder. Hälften av denna mur följde Sveriges östra kust. På andra sidan Östersjön låg de 3 ockuperade baltiska staterna; Kaliningrad, Polen & Östtyskland. 1960-talet hade Sverige det 4:e största flygvapnet i världen med över 900 stridsflygplan, en värnpliktsarmé på 800 000 man & 5:e största slagkraftig flotta med 50-talet ytstridsfartyg/28 ubåtar. Längs kusterna; radarstationer, artilleribefästningar, minspärrar & var ett av de mest militariserade i…

Söker du present till den äventyrslystne? Ge bort en provflygning med ett stridsflygplan! Garanterad nervkittlare och adrenalinkick.

Flygare har i alla tider alltid varit i behov av tillförlitliga armbandsur, och för ett så avancerat stridsflygplan krävdes en avancerad klocka. Kronograffunktionen var därför en nödvändighet när Viggenkronografen ursprungligen framställdes.

5