Blanda surdeg, salt, ljumna vattnet i köksmaskin. Blanda i vetekli, linfrön, mjöl, några dl åt gången. Låt arbeta degen. När den släpper kanterna är den redo att jäsa. Strö lite mjöl över, lägg bakhandduk, jäs 8–12 h. Knåda ngn min, dela i 5 lika bitar. Kavla ut så tunt du kan, avsluta m kruskavel. Skär degen i bitar, lägg över på en plåt. Spraya bitarna m vatten, strö över sesam– & linfrön, nejlika, enbär. Baka i omgångar mitt i ugnen ca 8–10 min i 200°. Håll noga koll på tiden.

Blanda surdeg, salt, ljumna vattnet i köksmaskin. Blanda i vetekli, linfrön, mjöl, några dl åt gången. Låt arbeta degen. När den släpper kanterna är den redo att jäsa. Strö lite mjöl över, lägg bakhandduk, jäs 8–12 h. Knåda ngn min, dela i 5 lika bitar. Kavla ut så tunt du kan, avsluta m kruskavel. Skär degen i bitar, lägg över på en plåt. Spraya bitarna m vatten, strö över sesam– & linfrön, nejlika, enbär. Baka i omgångar mitt i ugnen ca 8–10 min i 200°. Håll noga koll på tiden.

[ Julknäcke med surdeg, enbär & nejlika ] 1 dl surdegsgrund / 2½ dl ljummet vatten / 1 tsk salt / 1 dl vetekli / 1 dl linfrön / 3 dl skrädmjöl / ca 4 dl vetemjöl + ytterligare några dl till utbak / vatten i sprayflaska / 1 dl sesamfrön / 1 dl linfrön / 2 tsk krossad nejlika / 2 tsk krossade enbär

[ Julknäcke med surdeg, enbär & nejlika ] 1 dl surdegsgrund / 2½ dl ljummet vatten / 1 tsk salt / 1 dl vetekli / 1 dl linfrön / 3 dl skrädmjöl / ca 4 dl vetemjöl + ytterligare några dl till utbak / vatten i sprayflaska / 1 dl sesamfrön / 1 dl linfrön / 2 tsk krossad nejlika / 2 tsk krossade enbär

Duka upp med hembakat bröd på helgfrukosten. Jag är helt tokig i mackor med vegopastej och ättiksgurkor för tillfället och vräker på ihop med varma koppar earl grey. Brödet har lång...

Duka upp med hembakat bröd på helgfrukosten. Jag är helt tokig i mackor med vegopastej och ättiksgurkor för tillfället och vräker på ihop med varma koppar earl grey. Brödet har lång...

[ Kalljästa, glutenfria saffransfrallor ] 5 ½ dl mjölk / ⅓ pkt jäst / ½ g saffran / 6 dl bovetemjöl / 1 dl havregryn / 1 msk fiberhusk / 1 msk linfrön / 1 tsk havssalt / 1 dl russin / 2 ½ msk olivolja / 2 tsk agavesirap | Smula jäst m mjölk. Rör t jäst lösts, blanda i saffran. Blanda de torra, rör ned. +agavesirap, olivolja. Sätt ngt över, jäs i kyl över natten. Klicka ut 11 st bakplåtspapperplåt. Doppa händer i vatten, forma frallor. Jäs under bakduk ca 30 min. Grädda 200° ca 15 min.

[ Kalljästa, glutenfria saffransfrallor ] 5 ½ dl mjölk / ⅓ pkt jäst / ½ g saffran / 6 dl bovetemjöl / 1 dl havregryn / 1 msk fiberhusk / 1 msk linfrön / 1 tsk havssalt / 1 dl russin / 2 ½ msk olivolja / 2 tsk agavesirap | Smula jäst m mjölk. Rör t jäst lösts, blanda i saffran. Blanda de torra, rör ned. +agavesirap, olivolja. Sätt ngt över, jäs i kyl över natten. Klicka ut 11 st bakplåtspapperplåt. Doppa händer i vatten, forma frallor. Jäs under bakduk ca 30 min. Grädda 200° ca 15 min.

[ Focaccia med oliver & mozzarella ] { Deg } 8 dl vetemjöl / 25 g färsk jäst / 3 dl vatten / ½ dl olivolja / 2½ msk honung / 2 tsk flingsalt.  { Smaksättning } 2 st schalottenlök / 1 st mozzarella / 20 st svarta oliver / 1 näve timjan / havssalt / olivolja | { Instruktioner } Ugn 225°. Smula jästen i en bunke, rör ut m fingervarmt vatten, honung, olivolja, flingsalt. Tillsätt lite vetemjöl i taget, sätt på bakmaskinen ca 7 min. Låt jäsa ca 1 tim till dubbel storlek.

[ Focaccia med oliver & mozzarella ] { Deg } 8 dl vetemjöl / 25 g färsk jäst / 3 dl vatten / ½ dl olivolja / 2½ msk honung / 2 tsk flingsalt. { Smaksättning } 2 st schalottenlök / 1 st mozzarella / 20 st svarta oliver / 1 näve timjan / havssalt / olivolja | { Instruktioner } Ugn 225°. Smula jästen i en bunke, rör ut m fingervarmt vatten, honung, olivolja, flingsalt. Tillsätt lite vetemjöl i taget, sätt på bakmaskinen ca 7 min. Låt jäsa ca 1 tim till dubbel storlek.

[ Lättbakat morotsbröd med dinkel & råg ] 2 limpor. 5 dl vatten / 50 g jäst / 1½ tsk salt / 2 morötter / 3 dl grovt rågmjöl / 3 dl dinkelmjöl / 5 dl vetemjöl / 1 dl matolja | Smula jästen i bunke, häll över fingerljummet vatten, salt. Rör om så jästen löses. Riv morötterna, rör ner. Tillsätt oljan, sätt i mjölet lite i taget, knåda ordentligt. Jäs under bakduk ca 45 min. Dela i två, arbeta ut t 2 limpor. Jäs ytterligare 30 min. Grädda i mitten, 225° ca 25 min.

[ Lättbakat morotsbröd med dinkel & råg ] 2 limpor. 5 dl vatten / 50 g jäst / 1½ tsk salt / 2 morötter / 3 dl grovt rågmjöl / 3 dl dinkelmjöl / 5 dl vetemjöl / 1 dl matolja | Smula jästen i bunke, häll över fingerljummet vatten, salt. Rör om så jästen löses. Riv morötterna, rör ner. Tillsätt oljan, sätt i mjölet lite i taget, knåda ordentligt. Jäs under bakduk ca 45 min. Dela i två, arbeta ut t 2 limpor. Jäs ytterligare 30 min. Grädda i mitten, 225° ca 25 min.

Ett fantastiskt bröd © Rania Rönntoft, Rowan Tree | www.rowantree.se

Ett fantastiskt bröd © Rania Rönntoft, Rowan Tree | www.rowantree.se

Nyponbröd med kamomill

Nyponbröd med kamomill

Vörtbröd

Vörtbröd

Mammas hembakade lingonbröd, alldeles underbart i all sin enkelhet. Got som det är när det är nybakat men även att rostas när det är några dagar gammalt!

[ made by mary ] Bread

Mammas hembakade lingonbröd, alldeles underbart i all sin enkelhet. Got som det är när det är nybakat men även att rostas när det är några dagar gammalt!

[ made by mary ] Bread

Jag har aldrig varit någon höjdare på att baka. Men det här receptet på bröd i gjutjärnsgryta är så förbaskat lätt, till och med jag får till det varje gång

Jag har aldrig varit någon höjdare på att baka. Men det här receptet på bröd i gjutjärnsgryta är så förbaskat lätt, till och med jag får till det varje gång

Ett fantastiskt bröd © Rania Rönntoft, Rowan Tree | www.rowantree.se

Ett fantastiskt bröd © Rania Rönntoft, Rowan Tree | www.rowantree.se

[ Matbröd på jäst för söta degar ] 2 limpor. 50 g jäst / 3 msk flytande honung / 6 dl vatten / havssalt (el rönnbärssalt) / 400 g siktat dinkelmjöl / 400 g vetemjöl / 3 dl solroskärnor / ½ dl olivolja | Smula jäst i bunke. Häll över vattnet, rör så jästen löses. Tillsätt olja, honung, solrosfrön. Häll mjölet pö om pö, arbeta smidig. Jäs under bakduk 45 min. Arbeta mjölat bord. Dela i 2 limpor. Jäs 30 min på bakplåt under bakduk. Pensla m olivolja, strö saltet. Grädda i mitten, 200° i 20 min.

[ Matbröd på jäst för söta degar ] 2 limpor. 50 g jäst / 3 msk flytande honung / 6 dl vatten / havssalt (el rönnbärssalt) / 400 g siktat dinkelmjöl / 400 g vetemjöl / 3 dl solroskärnor / ½ dl olivolja | Smula jäst i bunke. Häll över vattnet, rör så jästen löses. Tillsätt olja, honung, solrosfrön. Häll mjölet pö om pö, arbeta smidig. Jäs under bakduk 45 min. Arbeta mjölat bord. Dela i 2 limpor. Jäs 30 min på bakplåt under bakduk. Pensla m olivolja, strö saltet. Grädda i mitten, 200° i 20 min.

Vågade ni er på att knåpa ihop en egen surgrundskultur från scratch? Eller har ni kanske redan en gammal trotjänare i kylskåpet? Då har jag ett recept på ett riktigt pangbröd till er! Det...

Vågade ni er på att knåpa ihop en egen surgrundskultur från scratch? Eller har ni kanske redan en gammal trotjänare i kylskåpet? Då har jag ett recept på ett riktigt pangbröd till er! Det...

Pinterest
Search