breakfast |
147 Pins
· 779 Followers
Lyxiga frukostar med massor av energi & gott / Luxury breakfast meals for lazy sundays
[ Passionscurd ] 1½ dl curd. 7-9 mogna passionsfrukter (ca 100 g saft) / 3 äggulor / 1½ dl strösocker / 75 g smör, i små bitar | Dela passionsfrukterna på mitten, skrapa ur köttet i kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna, låt sjuda ej koka. Den är klar när smeten känns len och är lite tjockare. Sila krämen så kärnona försvinner. Häll över smeten i en bunke och täck med plastfil på krämen så att skinn inte bildas. Låt stå i kylen en stund el över natten. Häll över i glasburk.

[ Passionscurd ] 1½ dl curd. 7-9 mogna passionsfrukter (ca 100 g saft) / 3 äggulor / 1½ dl strösocker / 75 g smör, i små bitar | Dela passionsfrukterna på mitten, skrapa ur köttet i kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna, låt sjuda ej koka. Den är klar när smeten känns len och är lite tjockare. Sila krämen så kärnona försvinner. Häll över smeten i en bunke och täck med plastfil på krämen så att skinn inte bildas. Låt stå i kylen en stund el över natten. Häll över i glasburk.

[ Mormor Guns flädersylt  ] Skölj + skala citronerna. Skär skalet i fina strimlor. Häll ner saft, socker, citronskal i kastrull. Pressa ner juicen ur citronerna. Låt koka ca 10 min. Ta bort eventuellt skum. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Mormor guns flädersylt

[ Mormor Guns flädersylt ] Skölj + skala citronerna. Skär skalet i fina strimlor. Häll ner saft, socker, citronskal i kastrull. Pressa ner juicen ur citronerna. Låt koka ca 10 min. Ta bort eventuellt skum. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

[ Rabarbersylt med kanel ] 400 g frysta eller färska rabarberbitar / ½ dl vatten / 2½ dl syltsocker / 1 tsk kanel | Koka samman rabarber, vatten + socker tills allt socker löst sig. Koka ytterligare några min till en krämig sylt. Ta från värmen, rör ner kanelen (smaka av halvvägs för rätt kryddstyrka). Häll i ren, torr burk. Låt svalna och förvara kallt.

[ Rabarbersylt med kanel ] 400 g frysta eller färska rabarberbitar / ½ dl vatten / 2½ dl syltsocker / 1 tsk kanel | Koka samman rabarber, vatten + socker tills allt socker löst sig. Koka ytterligare några min till en krämig sylt. Ta från värmen, rör ner kanelen (smaka av halvvägs för rätt kryddstyrka). Häll i ren, torr burk. Låt svalna och förvara kallt.

[ Halloncurd ] 2 dl hallon / 3 ägg / 2 dl socker / 75 g smör | Mosa hallonen väl. Vispa ägg + socker, blanda med hallonmoset i rostfri bunke. Ställ i vattenbad, rör under upphettning tills krämen tjocknar. Ta från värmen, klicka i smöret. Rör tills det löser sig. Tappa på 2 små el 1 medelstor burk. Håller ca 2 veckor i kylskåp.

Raspberry curd (in Swedish)

[ Blåbärsmarmelad med choklad ] 4 dl blåbär / 2 dl syltsocker / 50 g mörk choklad | Koka upp blåbär + socker, låt sjuda ca 10 min. Gör ett marmeladprov. Hacka chokladen, rör ner den så att den smälter helt. Häll genast upp i glasburk och låt svalna.

[ Blåbärsmarmelad med choklad ] 4 dl blåbär / 2 dl syltsocker / 50 g mörk choklad | Koka upp blåbär + socker, låt sjuda ca 10 min. Gör ett marmeladprov. Hacka chokladen, rör ner den så att den smälter helt. Häll genast upp i glasburk och låt svalna.

[ Svart vinbärscurd ] 3 dl svarta vinbär / 3 ägg / 2 dl socker / 75 g smör | Mosa vinbären väl med stavmixer. Vispa ägg + socker, blanda med vinbärsmoset i kastrull. Rör hela tiden under mycket försiktig upphettning tills krämen tjocknar. Ta från värmen, klicka i smöret. Rör tills det löser sig. Tappa på två små eller en medelstor burk. Håller ca två veckor i kylskåp.

[ Svart vinbärscurd ] 3 dl svarta vinbär / 3 ägg / 2 dl socker / 75 g smör | Mosa vinbären väl med stavmixer. Vispa ägg + socker, blanda med vinbärsmoset i kastrull. Rör hela tiden under mycket försiktig upphettning tills krämen tjocknar. Ta från värmen, klicka i smöret. Rör tills det löser sig. Tappa på två små eller en medelstor burk. Håller ca två veckor i kylskåp.

[ Hallonmarmelad ] Gott till scones! 6 dl hallon (färska eller frysta) / 3 dl strösocker eller syltsocker / ev. lite vanilj, helst från vaniljstång | Koka allt tills blandningen klarar ett marmeladprov. Häll på burk och låt svalna.

[ Hallonmarmelad ] Gott till scones! 6 dl hallon (färska eller frysta) / 3 dl strösocker eller syltsocker / ev. lite vanilj, helst från vaniljstång | Koka allt tills blandningen klarar ett marmeladprov. Häll på burk och låt svalna.

[ Citrusmarmelad ] 2 apelsiner / 2 clementiner / 2 blodapelsiner / 1 citron / 1 vaniljstång / 3 dl vatten / 4–5 dl syltsocker | Skrubba apelsinerna noga, skala bort översta skalet. Lägg i stor kastrull. Skär loss fruktköttet fr övriga frukter (ej det vita i skalet), dela i bitar, lägg m skalet i kastrullen. Mixa m stavmixer. Skåra vaniljstång, skrapa i kärnor + skal, häll vatten, syltsockret. Sjud 10–15 min tills klarar prov. Ta upp vaniljskalet, skumma ev av, häll på burk.

[ Citrusmarmelad ] 2 apelsiner / 2 clementiner / 2 blodapelsiner / 1 citron / 1 vaniljstång / 3 dl vatten / 4–5 dl syltsocker | Skrubba apelsinerna noga, skala bort översta skalet. Lägg i stor kastrull. Skär loss fruktköttet fr övriga frukter (ej det vita i skalet), dela i bitar, lägg m skalet i kastrullen. Mixa m stavmixer. Skåra vaniljstång, skrapa i kärnor + skal, häll vatten, syltsockret. Sjud 10–15 min tills klarar prov. Ta upp vaniljskalet, skumma ev av, häll på burk.

[ Blåbärsmarmelad ] 3 dl blåbär, färska el frusna / 2 dl syltsocker / 1 msk vatten / 2 tsk vaniljsocker | Koka upp alla ingredienser, sjud ca 10 min. Gör marmeladprov (häll en klick på en kall tallrik, gör ett spår i mitten med en sked. Om marmeladen stannar och spåret inte flyter ihop igen är den klar). Häll upp i glasburk, låt svalna.

[ Blåbärsmarmelad ] 3 dl blåbär, färska el frusna / 2 dl syltsocker / 1 msk vatten / 2 tsk vaniljsocker | Koka upp alla ingredienser, sjud ca 10 min. Gör marmeladprov (häll en klick på en kall tallrik, gör ett spår i mitten med en sked. Om marmeladen stannar och spåret inte flyter ihop igen är den klar). Häll upp i glasburk, låt svalna.

[ Citron– & myntamarmelad ] Gott till scones, färskt bröd & syltkakor. 4 citroner / 2 dl syltsocker / 1 knippe mynta | Pressa saften ur citronerna, koka med sockret tills blandningen klarar ett marmeladprov (ca 15 min). Häll på burk, låt svalna något och blanda i hackad mynta efter smak.

[ Citron– & myntamarmelad ] Gott till scones, färskt bröd & syltkakor. 4 citroner / 2 dl syltsocker / 1 knippe mynta | Pressa saften ur citronerna, koka med sockret tills blandningen klarar ett marmeladprov (ca 15 min). Häll på burk, låt svalna något och blanda i hackad mynta efter smak.

[ Citronmarmelad ] 2 citroner / 2 dl syltsocker / 1 dl vatten Skrubba och tvätta citronerna väl. Riv skalet, skär ut fruktköttet. Var noga med att inget av det vita kommer med. Lägg kött + skal i kastrull, tillsätt vatten, koka upp. Rör i sockret, sjud 10–15 min under omrörning. Gör marmeladprov. Häll på ren burk, låt svalna innan du sätter på locket.

[ Citronmarmelad ] 2 citroner / 2 dl syltsocker / 1 dl vatten Skrubba och tvätta citronerna väl. Riv skalet, skär ut fruktköttet. Var noga med att inget av det vita kommer med. Lägg kött + skal i kastrull, tillsätt vatten, koka upp. Rör i sockret, sjud 10–15 min under omrörning. Gör marmeladprov. Häll på ren burk, låt svalna innan du sätter på locket.

[ Björnbärssylt med vanilj ] 225 g björnbär (frysta går bra) / 2 msk socker / ½ tsk vaniljpulver | Häll alla ingredienser, tillsammans med en skvätt vatten, i en kastrull och koka upp. Låt sylten sjuda på medeltemperatur i 10 minuter. Förvara i väl rengjord glasburk i kylskåpet.

[ Björnbärssylt med vanilj ] 225 g björnbär (frysta går bra) / 2 msk socker / ½ tsk vaniljpulver | Häll alla ingredienser, tillsammans med en skvätt vatten, i en kastrull och koka upp. Låt sylten sjuda på medeltemperatur i 10 minuter. Förvara i väl rengjord glasburk i kylskåpet.

[ Granskottssirap ] 5 dl rörsocker / 5 dl granskott / ren glasburk m lock / ”soligt fönster”  | Skölj skotten ordentligt fr småkryp, torka. Varva granskott + socker i glasburk – sista lagret socker. Ställ i soligt fönster, skaka om 1 gång/dag. Efter ca 1–2 mån är sockret upplöst, sila då vätskan genom finmaskig sil så att granskotten inte följer med. Häll i väl rengjord burk. Servera t pannkakor, ringla över sallad med balsamvinäger + lite olivolja, söta kakor och bakverk, te.

[ Granskottssirap ] 5 dl rörsocker / 5 dl granskott / ren glasburk m lock / ”soligt fönster” | Skölj skotten ordentligt fr småkryp, torka. Varva granskott + socker i glasburk – sista lagret socker. Ställ i soligt fönster, skaka om 1 gång/dag. Efter ca 1–2 mån är sockret upplöst, sila då vätskan genom finmaskig sil så att granskotten inte följer med. Häll i väl rengjord burk. Servera t pannkakor, ringla över sallad med balsamvinäger + lite olivolja, söta kakor och bakverk, te.

[ Röd vinbärssylt ] 5 dl röda vinbär / 2½ dl syltsocker | Koka ihop bär + socker, låt småputtra ett par minuter. Stäng av värmen, skumma eventuellt av sylten med en sked. Häll i en ren och torr burk. Låt svalna och förvara sedan i kylskåp.

[ Röd vinbärssylt ] 5 dl röda vinbär / 2½ dl syltsocker | Koka ihop bär + socker, låt småputtra ett par minuter. Stäng av värmen, skumma eventuellt av sylten med en sked. Häll i en ren och torr burk. Låt svalna och förvara sedan i kylskåp.

[ Kiwimarmelad ] 3 kiwifrukter / ½ citron (skal + saft) / 1 dl syltsocker | Skala kiwifrukterna, dela fruktköttet i bitar. Lägg i kastrull med syltsockret & saften + skalet från ½ citron. Koka upp, krossa kiwiköttet m ballongvisp. Rör och låt sjuda på låg värme tills den klarar ett marmeladprov (5–10 min). Häll på burk eller servera direkt till nybakat bröd.

[ Kiwimarmelad ] 3 kiwifrukter / ½ citron (skal + saft) / 1 dl syltsocker | Skala kiwifrukterna, dela fruktköttet i bitar. Lägg i kastrull med syltsockret & saften + skalet från ½ citron. Koka upp, krossa kiwiköttet m ballongvisp. Rör och låt sjuda på låg värme tills den klarar ett marmeladprov (5–10 min). Häll på burk eller servera direkt till nybakat bröd.

Pinterest
Search