{ Enkelt och gott glutenfritt hemlagat knäckebröd } Bryt i oregelbundna bitar och servera med goda röror till. Även en utmärkt gå bort present! Är det svårt att få det jämnt kan du lägga ett bakplåtspapper ovanpå och rulla med kavel över.

{ Enkelt och gott glutenfritt hemlagat knäckebröd } Bryt i oregelbundna bitar och servera med goda röror till. Även en utmärkt gå bort present! Är det svårt att få det jämnt kan du lägga ett bakplåtspapper ovanpå och rulla med kavel över.

[ Matjessillcheesecake med forellrom ] 200g kavring / 25g smör / 150g matjessill / 3dl kesella / 2dl crème fraiche / 1 rödlök / 1 kruka dill / 1 kruka gräslök / salt + peppar / 3 gelantinblad / 4msk citronjuice / forellrom | Mixa kavring, smält smör. Lägg i form med löstagbara kanter. Ställ kallt. Hackad matjessill blandas m kesella, crème fraiche, det mesta finhackade rödlöken + hackade örterna, krydda. Blötlägg gelatin. Koka citronsaft, lägg i gelatin. Blanda allt i formen. Kallt minst 2…

Matjessillcheesecake med rödlök, dill och forellrom - make vegetarian version?

Underbart god som den är, eller i en drink med club soda eller kanske lite gin

Underbart god som den är, eller i en drink med club soda eller kanske lite gin

[ Leilas skagencrostini ] 400 g skalade räkor / 3-4 msk majonäs (Hellmans) / 1/2 kruka hackad dill / 6 droppar färsk citronsaft / svartpeppar el vitpeppar från kvarn / flingsalt / 1/2 baguette / olivolja | Ugn 175. Hacka räkorna, blanda med majonäs + hackad dill, smaksätt med peppar + salt. Skiva baguetten i tunna skivor, pensla med olivolja på plåt. Smaksätt m flingsalt. Rosta 5-10 min så de blir gyllene. Låt svalna. Lägg en klick skagen på, toppa med löjrom.

Skagen is an area in Sweden so the toasts are named after it. It is usually chopped shrimps with mayonnaise and caviar, perhaps some dill.

ᎶUBBᖇÖᖇA ᎵÅ HᏋMBAᏦT TUNNBᖇÖᎠ ||   ca 25 bröd. {Tunnbröd} 5 dl vatten ~ 5 dl mjölk ~ 250 g smör ~ 100 g jäst ~ 1 msk socker ~ 1 tsk salt ~ ca 2 kg vetemjöl {Gör såhär} (1)Värm vatten, mjölk och smör till 37 grader. Smula ner jästen i en stor bunke. (2)Tillsätt degspadet, socker och salt. Arbeta in mjölet tills det blir en deg som släpper från kanterna. (3)Låt degen jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 275 grader. (4)Dela degen i minst 25 delar. Kavla ut med kruskavel, nagga med gaffel och grädda…

ᎶUBBᖇÖᖇA ᎵÅ HᏋMBAᏦT TUNNBᖇÖᎠ || ca 25 bröd. {Tunnbröd} 5 dl vatten ~ 5 dl mjölk ~ 250 g smör ~ 100 g jäst ~ 1 msk socker ~ 1 tsk salt ~ ca 2 kg vetemjöl {Gör såhär} (1)Värm vatten, mjölk och smör till 37 grader. Smula ner jästen i en stor bunke. (2)Tillsätt degspadet, socker och salt. Arbeta in mjölet tills det blir en deg som släpper från kanterna. (3)Låt degen jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 275 grader. (4)Dela degen i minst 25 delar. Kavla ut med kruskavel, nagga med gaffel och grädda…

[ Kalljästa, glutenfria saffransfrallor ] 5 ½ dl mjölk / ⅓ pkt jäst / ½ g saffran / 6 dl bovetemjöl / 1 dl havregryn / 1 msk fiberhusk / 1 msk linfrön / 1 tsk havssalt / 1 dl russin / 2 ½ msk olivolja / 2 tsk agavesirap | Smula jäst m mjölk. Rör t jäst lösts, blanda i saffran. Blanda de torra, rör ned. +agavesirap, olivolja. Sätt ngt över, jäs i kyl över natten. Klicka ut 11 st bakplåtspapperplåt. Doppa händer i vatten, forma frallor. Jäs under bakduk ca 30 min. Grädda 200° ca 15 min.

[ Kalljästa, glutenfria saffransfrallor ] 5 ½ dl mjölk / ⅓ pkt jäst / ½ g saffran / 6 dl bovetemjöl / 1 dl havregryn / 1 msk fiberhusk / 1 msk linfrön / 1 tsk havssalt / 1 dl russin / 2 ½ msk olivolja / 2 tsk agavesirap | Smula jäst m mjölk. Rör t jäst lösts, blanda i saffran. Blanda de torra, rör ned. +agavesirap, olivolja. Sätt ngt över, jäs i kyl över natten. Klicka ut 11 st bakplåtspapperplåt. Doppa händer i vatten, forma frallor. Jäs under bakduk ca 30 min. Grädda 200° ca 15 min.

[ Enbärsgravad lax ] 1. Putsa laxen och ta bort alla ben. 2. Blanda socker, salt, vitpeppar och enbär. 3. Dela laxsidan på mitten och fördela kryddblandningen jämnt över bitarna och lägg på rikligt med dill. Stänk över gin. 4. Lägg bitarna försiktigt på varandra med skinnet utåt. Stoppa i en plastpåse alternativt lägg i en form täckt med gladpack. 5. Ställ in i kylen i två till tre dygn. Vänd regelbundet. Servera laxen i tunna skivor. Garnera gärna med dill och enbär.

[ Enbärsgravad lax ] 1. Putsa laxen och ta bort alla ben. 2. Blanda socker, salt, vitpeppar och enbär. 3. Dela laxsidan på mitten och fördela kryddblandningen jämnt över bitarna och lägg på rikligt med dill. Stänk över gin. 4. Lägg bitarna försiktigt på varandra med skinnet utåt. Stoppa i en plastpåse alternativt lägg i en form täckt med gladpack. 5. Ställ in i kylen i två till tre dygn. Vänd regelbundet. Servera laxen i tunna skivor. Garnera gärna med dill och enbär.

[ Långkål ] 300 g grönkål / 1 liter grönsaksbuljong / 2 dl grädde / 1–2 msk vetemjöl / salt & svartpeppar | Tvätta grönkålen, dra bort stammen i mitten. Koka upp buljongen, lägg i grönkålen, koka ca 5 min. Häll av all buljong förutom ca 2 dl. Häll på grädden, koka ytterligare ngn min. Rör ut vetemjölet i lite vätska, häll ner det i långkålen så såsen redes. Smaka av med salt & svartpeppar.

Långkål - Kale, braised in broth, fried in butter and a little cream on top. A must at our Christmas Julbord!

[ Saffranshummus ] 4 dl kokta kikärtor (fr tetra el burk) / 1 liten vitlöksklyfta, pressad / 1½ – 2 msk cashewnötssmör / ¼ g saffran / 2 msk vatten / 2 msk olivolja / 1 msk pressad citron / salt. { Instruktioner } Skölj kikärtorna, mixa samman m resterande ingredienser. Mixa till en jämn & krämig konsistens. Blanda i lite mer vatten om det behövs. Smaka av med salt.

[ Saffranshummus ] 4 dl kokta kikärtor (fr tetra el burk) / 1 liten vitlöksklyfta, pressad / 1½ – 2 msk cashewnötssmör / ¼ g saffran / 2 msk vatten / 2 msk olivolja / 1 msk pressad citron / salt. { Instruktioner } Skölj kikärtorna, mixa samman m resterande ingredienser. Mixa till en jämn & krämig konsistens. Blanda i lite mer vatten om det behövs. Smaka av med salt.

(for english text please scroll down)    Hej alla! Denna vintriga sallad är verkligen min nya favorit och kommer definitivt finnas med på vårt julbord i år. Rostad grönkål med, ljummen feta ost…

(for english text please scroll down) Hej alla! Denna vintriga sallad är verkligen min nya favorit och kommer definitivt finnas med på vårt julbord i år. Rostad grönkål med, ljummen feta ost…

[ Kumminstekt blomkål med fetaost ] 1 blomkålshuvud / 10 cm purjolök (det gröna) / 50 g fetaost / hel kummin / salt & svartpeppar | Fräs blomkål med kummin, salt + peppar i lite olja i stekpanna. Tillsätt purjolöken efter ngn min, steka ytterligare några min. När blomkålen börjar få färg och mjuknat lätt är det färdigt. Stjälp upp på ett fat, blanda gärna med ruccolasallad. Avsluta med att strö över fetaost.

[ Kumminstekt blomkål med fetaost ] 1 blomkålshuvud / 10 cm purjolök (det gröna) / 50 g fetaost / hel kummin / salt & svartpeppar | Fräs blomkål med kummin, salt + peppar i lite olja i stekpanna. Tillsätt purjolöken efter ngn min, steka ytterligare några min. När blomkålen börjar få färg och mjuknat lätt är det färdigt. Stjälp upp på ett fat, blanda gärna med ruccolasallad. Avsluta med att strö över fetaost.

[ Saffranscrostini med chèvre & granatäpple ] 2 stora skivor surdegsbröd / 1 påse saffran / 50 g chèvre / 50 g smör / ¼ granatäpple / 1 msk honung / svartpeppar / flingsalt / timjan. { Metod } Hetta upp smör i stekpanna, häll i saffran när smöret smält. Lägg brödskivorna i stekpannan. De suger upp smöret snabbt, vänd tidigt så färgar båda sidor. Stek frasigt. Ta från, skär i mindre bitar, smula chèvre. Toppa m granatäppelkärnor, svartpeppar, flingsalt & timjan. Avsluta m att ringla honung.

[ Saffranscrostini med chèvre & granatäpple ] 2 stora skivor surdegsbröd / 1 påse saffran / 50 g chèvre / 50 g smör / ¼ granatäpple / 1 msk honung / svartpeppar / flingsalt / timjan. { Metod } Hetta upp smör i stekpanna, häll i saffran när smöret smält. Lägg brödskivorna i stekpannan. De suger upp smöret snabbt, vänd tidigt så färgar båda sidor. Stek frasigt. Ta från, skär i mindre bitar, smula chèvre. Toppa m granatäppelkärnor, svartpeppar, flingsalt & timjan. Avsluta m att ringla honung.

[ Leilas meatless meatballs ] 4 port. 2 dl kokta kikärtor / 2 dl kokt (röd) quinoa / 1 pkt (150 g) fetaost / 1 liten rödbeta / flingsalt / svartpeppar från kvarn / olivolja | Mosa kikärtorna med gaffel, blanda med quinoa, smulad fetaost, flingsalt + svartpeppar. Blanda med råriven rödbeta. Blandningen ska vara lite smetig och hålla ihop. Krama till små bollar, stek i stekpanna m olivolja tills de fått en gyllene färg.

[ Leilas meatless meatballs ] 4 port. 2 dl kokta kikärtor / 2 dl kokt (röd) quinoa / 1 pkt (150 g) fetaost / 1 liten rödbeta / flingsalt / svartpeppar från kvarn / olivolja | Mosa kikärtorna med gaffel, blanda med quinoa, smulad fetaost, flingsalt + svartpeppar. Blanda med råriven rödbeta. Blandningen ska vara lite smetig och hålla ihop. Krama till små bollar, stek i stekpanna m olivolja tills de fått en gyllene färg.

Pinterest
Search