— christmas yums —

Julens alla efterrätter & godsaker / Desserts & candies for Christmas holiday
133 Pins770 Followers
Ugn 175°. Blanda smör m farinsocker. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda i filmjölk. Blanda mjöl m pepparkakskrydda, bikarbonat. Rör ned i resten av ingredienserna.  Häll i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Kolla m sticka. {Frosting} Finriv citronskal. Lägg smör, florsocker i bunke, vispa m elvisp på låg hastighet t klumpfritt. Tillsätt Philadelphia, vispa på hög hastighet slät, luftig. Rör sist ned rivna citronskalet. Bred el spritsa frostingen på muffinsen när de är helt svala.

Ugn 175°. Blanda smör m farinsocker. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda i filmjölk. Blanda mjöl m pepparkakskrydda, bikarbonat. Rör ned i resten av ingredienserna. Häll i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Kolla m sticka. {Frosting} Finriv citronskal. Lägg smör, florsocker i bunke, vispa m elvisp på låg hastighet t klumpfritt. Tillsätt Philadelphia, vispa på hög hastighet slät, luftig. Rör sist ned rivna citronskalet. Bred el spritsa frostingen på muffinsen när de är helt svala.

[ Fläderblomsglögg ] Ca 6 pers. 5 dl fläderblomssaft / 6 dl vatten / 3 kanelstänger / 1 vaniljstång / 10 kryddnejlikor / 6 stjärnanis / liten bit torkad ingefära. { Metod } Häll fläderblomssaft + vatten i kastrull, lägg i kryddnejlika, kanelstänger. Riv i ingefära. Dela vaniljstång, lägg i. Mortla 5 kärnor stjärnanis, lägg i kastrullen m de hela stjärnanis. Koka upp, ta fr, låt dra ca 1 h. Sila bort kryddorna. Värm på nytt.

[ Fläderblomsglögg ] Ca 6 pers. 5 dl fläderblomssaft / 6 dl vatten / 3 kanelstänger / 1 vaniljstång / 10 kryddnejlikor / 6 stjärnanis / liten bit torkad ingefära. { Metod } Häll fläderblomssaft + vatten i kastrull, lägg i kryddnejlika, kanelstänger. Riv i ingefära. Dela vaniljstång, lägg i. Mortla 5 kärnor stjärnanis, lägg i kastrullen m de hela stjärnanis. Koka upp, ta fr, låt dra ca 1 h. Sila bort kryddorna. Värm på nytt.

[ Cupcake med pepparkakssmak ] 12 st. { Pepparkaks–muffins } 100 g rumsvarmt smör / 2 dl farinsocker / 2 rumsvarma ägg / 1½ dl rumsvarm filmjölk / 3 dl vetemjöl (el 3 dl glutenfri mjölblandning + 1 msk psylliumfröskal) / 5 tsk pepparkakskrydda (finns färdig blandning i matvarubutiken) / 1 tsk bikarbonat. { Frosting }100 g osaltat smör / 250 g Philadelphiaost / 8 dl florsocker / 1 tsk finrivet skal från ca ½ citron

[ Cupcake med pepparkakssmak ] 12 st. { Pepparkaks–muffins } 100 g rumsvarmt smör / 2 dl farinsocker / 2 rumsvarma ägg / 1½ dl rumsvarm filmjölk / 3 dl vetemjöl (el 3 dl glutenfri mjölblandning + 1 msk psylliumfröskal) / 5 tsk pepparkakskrydda (finns färdig blandning i matvarubutiken) / 1 tsk bikarbonat. { Frosting }100 g osaltat smör / 250 g Philadelphiaost / 8 dl florsocker / 1 tsk finrivet skal från ca ½ citron

[ Saffranssockerbulle med fyllning av vit choklad ] { Bullar } 1 påse saffran + 1 tsk socker / 3½ dl mjölk / 25 g jäst / 1 ägg / 1 krm salt / ¾ dl socker / 75 g rumsvarmt smör / 1 tsk mortlade kardemummakärnor / 10 dl vetemjöl. { Fyllning } 130 g vit choklad / 50 g rumsvarmt smör / 2 msk florsocker

[ Saffranssockerbulle med fyllning av vit choklad ] { Bullar } 1 påse saffran + 1 tsk socker / 3½ dl mjölk / 25 g jäst / 1 ägg / 1 krm salt / ¾ dl socker / 75 g rumsvarmt smör / 1 tsk mortlade kardemummakärnor / 10 dl vetemjöl. { Fyllning } 130 g vit choklad / 50 g rumsvarmt smör / 2 msk florsocker

{ Instruktioner } Mortla saffranet m lite socker. Smält smöret, rör i saffran. Låt svalna. Vispa i äggen, sockret + hackade nötterna. Blanda mjöl & bakpulver separat, vänd ner pö om pö i degen. Dela degen i 4 delar. Rulla 4 längder, ungefär lika långa som ugnsplåtens långsida. Grädda i mitten på 175° i 15 min. Sänk därefter till 100°. Ta ur plåten, skär ut biscottis av längderna. Grädda m snittytan nedåt i mitten av ugnen 1 tim.

{ Instruktioner } Mortla saffranet m lite socker. Smält smöret, rör i saffran. Låt svalna. Vispa i äggen, sockret + hackade nötterna. Blanda mjöl & bakpulver separat, vänd ner pö om pö i degen. Dela degen i 4 delar. Rulla 4 längder, ungefär lika långa som ugnsplåtens långsida. Grädda i mitten på 175° i 15 min. Sänk därefter till 100°. Ta ur plåten, skär ut biscottis av längderna. Grädda m snittytan nedåt i mitten av ugnen 1 tim.

[ Sega saffranscookies ] 12–14 st jättestora saffranskakor eller 40 mindre. 125 g rumstempererat smör / 2½ dl strösocker / 1 ägg / en nypa salt / 2 tsk vaniljsocker / ½ g saffran + 1 tsk starksprit / 1½ tsk bakpulver / 4 dl mjöl / 1 dl strösocker till rullningen. { Garnering } 100 g vit choklad / 1 hand krossade polkagrisar

[ Sega saffranscookies ] 12–14 st jättestora saffranskakor eller 40 mindre. 125 g rumstempererat smör / 2½ dl strösocker / 1 ägg / en nypa salt / 2 tsk vaniljsocker / ½ g saffran + 1 tsk starksprit / 1½ tsk bakpulver / 4 dl mjöl / 1 dl strösocker till rullningen. { Garnering } 100 g vit choklad / 1 hand krossade polkagrisar

[ Saffranscheesecake med pepparkaksbotten ] Botten: 100g smör / 175g pepparkakor. Fyllning: 1 kuvert saffran / 1 sockerbit / 500g kesella / 1 dl strösocker / 4 ägg | Botten: 200°. Smält smör. Krossa pepparkakor, blanda m smör. Bakplåtspapper i form m avtagbar kant. Smörj. Sätt smulorna i bottnen, tryck. Stå svalt 30 min. Fyllning: Stöt saffran + sockerbit t fint pulver. Rör kesella, saffran, strösocker, ett ägg i taget, häll i form. Grädda nedre delen ca 30 min, svalna. Kyl ca 3 h.

[ Saffranscheesecake med pepparkaksbotten ] Botten: 100g smör / 175g pepparkakor. Fyllning: 1 kuvert saffran / 1 sockerbit / 500g kesella / 1 dl strösocker / 4 ägg | Botten: 200°. Smält smör. Krossa pepparkakor, blanda m smör. Bakplåtspapper i form m avtagbar kant. Smörj. Sätt smulorna i bottnen, tryck. Stå svalt 30 min. Fyllning: Stöt saffran + sockerbit t fint pulver. Rör kesella, saffran, strösocker, ett ägg i taget, häll i form. Grädda nedre delen ca 30 min, svalna. Kyl ca 3 h.

[ Pepparkaksgranola ] 1 dl cashewnötter / 5 dl havregryn / 1 dl solroskärnor / 3 msk oskalade sesamfrön / 2 msk psylliumfrön / 1 msk pepparkakskrydda / 1¾ dl vatten / 4 msk olja / ev 2-3 msk flytande honung / 1 dl pumpakärnor / 1 dl klippta aprikoser / ½ dl berberisbär | Ugn 175. Grovhacka cashew, blanda m allt torrt. Blanda vatten, olja m honung i skål, häll ö de torra, blanda. Grädda 25-30 min. Rör 2-3 gg. Passa så inte bränns. Svalnat + kärnor, aprikos, bär. Förvara torrt i burk m lock.

[ Pepparkaksgranola ] 1 dl cashewnötter / 5 dl havregryn / 1 dl solroskärnor / 3 msk oskalade sesamfrön / 2 msk psylliumfrön / 1 msk pepparkakskrydda / 1¾ dl vatten / 4 msk olja / ev 2-3 msk flytande honung / 1 dl pumpakärnor / 1 dl klippta aprikoser / ½ dl berberisbär | Ugn 175. Grovhacka cashew, blanda m allt torrt. Blanda vatten, olja m honung i skål, häll ö de torra, blanda. Grädda 25-30 min. Rör 2-3 gg. Passa så inte bränns. Svalnat + kärnor, aprikos, bär. Förvara torrt i burk m lock.

[ Egen pepparkakskrydda ] 2 msk malen kanel / 2 msk malen ingefära / 1 msk malen kryddnejlika / 1 msk hel kardemumma | Stöt kardemumman i mortel tills det blir fint. Njut av doften. Mät sedan upp och blanda resterande ingredienser i en burk tillsammans med kardemumman. Klart! Förvara torrt i en kryddburk eller glasburk med lock.

[ Egen pepparkakskrydda ] 2 msk malen kanel / 2 msk malen ingefära / 1 msk malen kryddnejlika / 1 msk hel kardemumma | Stöt kardemumman i mortel tills det blir fint. Njut av doften. Mät sedan upp och blanda resterande ingredienser i en burk tillsammans med kardemumman. Klart! Förvara torrt i en kryddburk eller glasburk med lock.

[ Saffran– & mangoglass ] 1 msk vaniljsocker / 1 paket saffran / 1 burk kondenserad mjölk (400 g) / 5 dl vispgrädde / 3 dl fryst mango / 100 g mörkt choklad / några smulade pepparkakor | Vispa upp vispgrädden. Vispa i kondenserad mjölk, saffran + vaniljsocker. Sätt in mangon i micro några sek så den blir lite varm. Mixa den slät, tillsätt i smeten. Häll smeten i pinnglassformar el en stor form. Vid servering, doppa glassarna i mörkt choklad, strö på pepparkakssmulor.

[ Saffran– & mangoglass ] 1 msk vaniljsocker / 1 paket saffran / 1 burk kondenserad mjölk (400 g) / 5 dl vispgrädde / 3 dl fryst mango / 100 g mörkt choklad / några smulade pepparkakor | Vispa upp vispgrädden. Vispa i kondenserad mjölk, saffran + vaniljsocker. Sätt in mangon i micro några sek så den blir lite varm. Mixa den slät, tillsätt i smeten. Häll smeten i pinnglassformar el en stor form. Vid servering, doppa glassarna i mörkt choklad, strö på pepparkakssmulor.

[ Saffransbiscotti med bittermandel ] Ca 40 st. { Ingredienser } 100 g smör / ½ g saffran / 1½ dl råsocker / 2 ägg / 5 dl vetemjöl / 1 tsk bakpulver / 1 dl sötmandlar / ½ dl valnötter / 2 st bittermandlar

[ Saffransbiscotti med bittermandel ] Ca 40 st. { Ingredienser } 100 g smör / ½ g saffran / 1½ dl råsocker / 2 ägg / 5 dl vetemjöl / 1 tsk bakpulver / 1 dl sötmandlar / ½ dl valnötter / 2 st bittermandlar

{ Instruktioner } Mixa pepparkakorna t smulor. Smält smöret, häll i sockret, rör t m blandar sig. Platta ut i 20 cm form (behåll lite pepparkakssmulor t nästa lager). Vispa äggulor, socker, vaniljsocker, färskost, kondenserad mjölk. Vispa grädde i annan bunke. Vänd grädden i blandningen. Vänd ner i formen (behåll smet till nästa lager). Fyll på m mer smulor, häll resten av smeten. Frys minst 5 h. Dekorera m färska bär t servering.

{ Instruktioner } Mixa pepparkakorna t smulor. Smält smöret, häll i sockret, rör t m blandar sig. Platta ut i 20 cm form (behåll lite pepparkakssmulor t nästa lager). Vispa äggulor, socker, vaniljsocker, färskost, kondenserad mjölk. Vispa grädde i annan bunke. Vänd grädden i blandningen. Vänd ner i formen (behåll smet till nästa lager). Fyll på m mer smulor, häll resten av smeten. Frys minst 5 h. Dekorera m färska bär t servering.

[ Saffransgröt ] Koka risgrynsgröten enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda ner ½ g saffran. Toppa med granatäppelkärnor, dadlar, nötter & varma hallon.

[ Saffransgröt ] Koka risgrynsgröten enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda ner ½ g saffran. Toppa med granatäppelkärnor, dadlar, nötter & varma hallon.

[ Vaniljpannacotta med smörkolasås & havssalt ]

made by mary - Vaniljpannacotta med Smörkolasås & Havssalt

Pinterest
Search