— cookies —

26 Pins769 Followers
[ Cookie cups med Nutella ] 24 st. { Kakdeg } 115 g rumsvarmt smör / 145 g strösocker / 115 g brun farin / 1 ägg / 1 tsk vaniljextrakt / 250 g mjöl / ½ tsk bikarbonat / ¼ tsk salt. { Fyllning } Nutella | Ugn 175°. Vispa smör, socker, brun farin slätt. Vispa i ägget, vanilj. Blanda mjöl, bikarbonat, salt separat, häll i smeten. Blanda väl. Dela i 24, rulla bollar. Grädda i smord muffinsplåt 10–12 min, tills gyllenbruna. Ta ut, gör fördjupning. Fyll m Nutella. Svalna 15–20 min i plåten.

[ Cookie cups med Nutella ] 24 st. { Kakdeg } 115 g rumsvarmt smör / 145 g strösocker / 115 g brun farin / 1 ägg / 1 tsk vaniljextrakt / 250 g mjöl / ½ tsk bikarbonat / ¼ tsk salt. { Fyllning } Nutella | Ugn 175°. Vispa smör, socker, brun farin slätt. Vispa i ägget, vanilj. Blanda mjöl, bikarbonat, salt separat, häll i smeten. Blanda väl. Dela i 24, rulla bollar. Grädda i smord muffinsplåt 10–12 min, tills gyllenbruna. Ta ut, gör fördjupning. Fyll m Nutella. Svalna 15–20 min i plåten.

[ Kärleksmums snittar ] ca 20 st. { Snittar } 100 g smör / 1½ dl socker / 2½ dl vetemjöl / 2 msk kakao / 2 tsk vaniljsocker / ½ tsk bakpulver. { Kärleksmumsglasyr } 75 g smält smör / ½ dl starkt kaffe / ½ dl kakao / 3 dl florsocker / 2 msk vaniljsocker. { Garnering } Kokos

[ Kärleksmums snittar ] ca 20 st. { Snittar } 100 g smör / 1½ dl socker / 2½ dl vetemjöl / 2 msk kakao / 2 tsk vaniljsocker / ½ tsk bakpulver. { Kärleksmumsglasyr } 75 g smält smör / ½ dl starkt kaffe / ½ dl kakao / 3 dl florsocker / 2 msk vaniljsocker. { Garnering } Kokos

[ Vaniljhjärtan snittar ] 100 g kallt smör / ½ dl strösocker / 2½ dl vetemjöl / 1 liten äggula. { Vaniljkräm } 1½ dl grädde / 1 äggula / 1 msk socker / 1½ tsk potatismjöl / ½ vaniljstång eller ½ tsk vaniljpulver. { Garnering } Florsocker

[ Vaniljhjärtan snittar ] 100 g kallt smör / ½ dl strösocker / 2½ dl vetemjöl / 1 liten äggula. { Vaniljkräm } 1½ dl grädde / 1 äggula / 1 msk socker / 1½ tsk potatismjöl / ½ vaniljstång eller ½ tsk vaniljpulver. { Garnering } Florsocker

Lakritskakor med Tranbär

Lakritskakor med Tranbär

{ Cookies } Ugn 175°. Smält choklad + smör i kastrull. Vispa ägg, socker, vaniljsocker pösigt m elvisp. Vänd i mjöl, bakpulver. Sist chokladsmeten. Frys ca 10 min. Klicka ut 1 msk på plåt m bakplåtspapp. Grädda 8–10 min. De ska vara mjuka i mitten. Låt stå 10 min på plåten. { Glasyr } Smält smör, rör i övriga. Lägg i frys ca 15 min. Lägg på en liten klick glasyr, strö över lite kokos. Lägg ihop två och två.

{ Cookies } Ugn 175°. Smält choklad + smör i kastrull. Vispa ägg, socker, vaniljsocker pösigt m elvisp. Vänd i mjöl, bakpulver. Sist chokladsmeten. Frys ca 10 min. Klicka ut 1 msk på plåt m bakplåtspapp. Grädda 8–10 min. De ska vara mjuka i mitten. Låt stå 10 min på plåten. { Glasyr } Smält smör, rör i övriga. Lägg i frys ca 15 min. Lägg på en liten klick glasyr, strö över lite kokos. Lägg ihop två och två.

Ugn 200°. Nyp ihop mördegen. Rulla två längder, platta till. Koka upp vaniljkrämen el blanda marsan m mjölk. Häll grädde, äggulor, socker + potatismjöl i tjockbottnad kastrull, rör om. Blanda i vaniljpulvret (alt. dela vaniljstången på längden, skrapa ner fröna + vaniljstången). Sjud under omrörning, inte koka. När tjocknat, dra fr värmen, svalna. Ta upp ev vaniljstång. Gör en grop i längderna, lägg på vaniljkräm. Ta inte för mycket kräm. Grädda ca 10–15 min. Låt svalna. Pudra över…

Ugn 200°. Nyp ihop mördegen. Rulla två längder, platta till. Koka upp vaniljkrämen el blanda marsan m mjölk. Häll grädde, äggulor, socker + potatismjöl i tjockbottnad kastrull, rör om. Blanda i vaniljpulvret (alt. dela vaniljstången på längden, skrapa ner fröna + vaniljstången). Sjud under omrörning, inte koka. När tjocknat, dra fr värmen, svalna. Ta upp ev vaniljstång. Gör en grop i längderna, lägg på vaniljkräm. Ta inte för mycket kräm. Grädda ca 10–15 min. Låt svalna. Pudra över…

[ Lavendelskorpor ] 2½ ägg (½ till brödglansen) / 2 dl socker / ¼ tsk salt / 1 dl olja av raps el oliv / 8 dl vetemjöl / 1½ tsk bakpulver / 3 msk hackade lavendelblommor. { Brödglans } ½ ägg / 1 msk socker / 1 msk vatten | Ugn 190°. Vispa ägg, socker. + salt, olja, vetemjöl, bakpulver, lavendel. Anv elvisp. Knåda mjölat bord, dela 3 delar. Forma längder på plåt. Pensla generöst m brödglans. Grädda 30 min. Svalna, skär 3–4 cmtjocka skivor. Lägg m snittytan uppåt, torka 40­–60 min, 100°.

[ Lavendelskorpor ] 2½ ägg (½ till brödglansen) / 2 dl socker / ¼ tsk salt / 1 dl olja av raps el oliv / 8 dl vetemjöl / 1½ tsk bakpulver / 3 msk hackade lavendelblommor. { Brödglans } ½ ägg / 1 msk socker / 1 msk vatten | Ugn 190°. Vispa ägg, socker. + salt, olja, vetemjöl, bakpulver, lavendel. Anv elvisp. Knåda mjölat bord, dela 3 delar. Forma längder på plåt. Pensla generöst m brödglans. Grädda 30 min. Svalna, skär 3–4 cmtjocka skivor. Lägg m snittytan uppåt, torka 40­–60 min, 100°.

[ Sommardrömmar med rosensocker & hjortronsalt ] 100 g smör / 5 dl mjöl / 2½ dl socker / ½ dl rosensocker / 2 tsk vaniljsocker / 1 tsk hjorthornsalt | { Instruktioner } Blanda alla ingredienser med elvisp. Knåda ihop till fast deg. Dela degen i 4 bitar. Rulla ut bitarna till avlånga korvar, dela varje bit i 10 så du totalt får 40 småbitar. Rulla bitarna till bollar, lägg ut på bakpappersklädda plåtar. Baka i ugnen på 150° i 15–20 min.

[ Sommardrömmar med rosensocker & hjortronsalt ] 100 g smör / 5 dl mjöl / 2½ dl socker / ½ dl rosensocker / 2 tsk vaniljsocker / 1 tsk hjorthornsalt | { Instruktioner } Blanda alla ingredienser med elvisp. Knåda ihop till fast deg. Dela degen i 4 bitar. Rulla ut bitarna till avlånga korvar, dela varje bit i 10 så du totalt får 40 småbitar. Rulla bitarna till bollar, lägg ut på bakpappersklädda plåtar. Baka i ugnen på 150° i 15–20 min.

[ Lavendelsnittar ] 100 g margarin / 1 dl socker / 1½ dl rågsikt / ½ dl vetekli / 2 msk kakao / 2 tsk bakpulver / ¾ msk lavendelblommor / ½ dl solroskärnor | Hacka lavendelblommor + solrosfrön. Lägg undan ⅓ av fröna, anv sen att strö över. Blanda allt, arbeta en smidig deg. Dela i 2, rulla ut till längder ca 40 cm långa. Lägg på bakpappersklädd plåt, platta till m händerna. Pensla lite vatten på, strö över solroskärnor. Tryck till lite m händerna så de fastnar. Baka i ugn ca 10 min 200°.

[ Lavendelsnittar ] 100 g margarin / 1 dl socker / 1½ dl rågsikt / ½ dl vetekli / 2 msk kakao / 2 tsk bakpulver / ¾ msk lavendelblommor / ½ dl solroskärnor | Hacka lavendelblommor + solrosfrön. Lägg undan ⅓ av fröna, anv sen att strö över. Blanda allt, arbeta en smidig deg. Dela i 2, rulla ut till längder ca 40 cm långa. Lägg på bakpappersklädd plåt, platta till m händerna. Pensla lite vatten på, strö över solroskärnor. Tryck till lite m händerna så de fastnar. Baka i ugn ca 10 min 200°.

[ Kolakakor med rabarberkola ] { Kakor } 100 g smör / 1 dl socker / 1 msk vaniljsocker / 1 msk sirap / 2½ dl vetemjöl / 1 tsk bakpulver. { Rabarberkola } 100 g smör / 1½ dl socker / 1 äggula / 1 tsk kanel / 4 bitar rabarber (1 dl) | Micra smöret mjukt. Knåda i övriga. Gör två längder, platta till. Grädda 175° ca 10 min. Rabarberkola: Lägg rabarbern i kastrull m smör, socker, kanel, låt småputtra. Sila av rabarbern. Låt svalna lite, rör i äggula. Snitta direkt efter gräddningen. Häll över…

[ Kolakakor med rabarberkola ] { Kakor } 100 g smör / 1 dl socker / 1 msk vaniljsocker / 1 msk sirap / 2½ dl vetemjöl / 1 tsk bakpulver. { Rabarberkola } 100 g smör / 1½ dl socker / 1 äggula / 1 tsk kanel / 4 bitar rabarber (1 dl) | Micra smöret mjukt. Knåda i övriga. Gör två längder, platta till. Grädda 175° ca 10 min. Rabarberkola: Lägg rabarbern i kastrull m smör, socker, kanel, låt småputtra. Sila av rabarbern. Låt svalna lite, rör i äggula. Snitta direkt efter gräddningen. Häll över…

[ Havrekakor med vit choklad & blåbär ] Ca 24 st. 100 g smör / 1 dl socker / 2 msk honung / 1 ägg / 1 tsk vaniljsocker / 1½ dl valfritt mjöl / 3 dl havregryn / 100 g frysta blåbär / 100 g vit choklad / 1 krm salt / ½ tsk kanel | Smält smör, häll i skål, svalna. Tillsätt socker, honung, vispa jämnt. Tillsätt ägg + vaniljsocker, vispa tjock, jämn. Häll i mjöl, salt, kanel. Hacka choklad, vänd i m havgregryn. Tillsätt blåbär. Rulla bollar, klicka ut på pappersklädd plåt, grädda på 175°, 15 min.

[ Havrekakor med vit choklad & blåbär ] Ca 24 st. 100 g smör / 1 dl socker / 2 msk honung / 1 ägg / 1 tsk vaniljsocker / 1½ dl valfritt mjöl / 3 dl havregryn / 100 g frysta blåbär / 100 g vit choklad / 1 krm salt / ½ tsk kanel | Smält smör, häll i skål, svalna. Tillsätt socker, honung, vispa jämnt. Tillsätt ägg + vaniljsocker, vispa tjock, jämn. Häll i mjöl, salt, kanel. Hacka choklad, vänd i m havgregryn. Tillsätt blåbär. Rulla bollar, klicka ut på pappersklädd plåt, grädda på 175°, 15 min.

{ Snittar } Ugn 200°. Rör ihop smör + socker. Blanda ner övriga ingredienser. Rulla ut till 3 längder, ca 2 cm tjocka, lägg på plåtar m bakplåtspapper. Platta ut längderna, pensla m uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 10–12 min. { Glasyr } Smält smör, tillsätt resten av ingredienserna. Häll på glasyren efter gräddning, skär snitt. Låt stå i kylen och frys en stund så de sätter sig lite.

{ Snittar } Ugn 200°. Rör ihop smör + socker. Blanda ner övriga ingredienser. Rulla ut till 3 längder, ca 2 cm tjocka, lägg på plåtar m bakplåtspapper. Platta ut längderna, pensla m uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 10–12 min. { Glasyr } Smält smör, tillsätt resten av ingredienserna. Häll på glasyren efter gräddning, skär snitt. Låt stå i kylen och frys en stund så de sätter sig lite.

[ Violdrömmar ] Ca 30 småkakor. { Ingredienser } 125 g smör / 2 dl socker / 3 msk vaniljsocker / 2 dl vetemjöl / 1 tsk bikarbonat / En knippe violer. { Instruktioner } Mortla violerna tillsammans med sockret. Blanda sedan samman alla ingredienserna i stor bunke. Rulla bollar av degen. Grädda i mitten av ugnen på 125° ca 25 min.

[ Violdrömmar ] Ca 30 småkakor. { Ingredienser } 125 g smör / 2 dl socker / 3 msk vaniljsocker / 2 dl vetemjöl / 1 tsk bikarbonat / En knippe violer. { Instruktioner } Mortla violerna tillsammans med sockret. Blanda sedan samman alla ingredienserna i stor bunke. Rulla bollar av degen. Grädda i mitten av ugnen på 125° ca 25 min.

[ Dubbla chokladcookies ] 13 cookies. {Cookies} 5 äggvitor / 4 dl florsocker / 1½ dl kakao / ½ tsk salt / 100 g chokladchips. {Fyllning} 2½ dl nötter / 1¼ dl florsocker / ¾ dl kakao / 100 g mascarpone | {Cookies} Lättvispa äggvitor. Vänd i florsocker, kakao, salt jämnt. Tillsätt nötter, choklad. Skopa på 2 plåtar. Grädda 175°, 2–15 min. {Fyllning} Mixa nötter slätt. Tillsätt florsocker, kakao, mixa. Vänd ner mascarpone. Fördela fyllning på ½ av alla kakor, lägg 2 & 2.

[ Dubbla chokladcookies ] 13 cookies. {Cookies} 5 äggvitor / 4 dl florsocker / 1½ dl kakao / ½ tsk salt / 100 g chokladchips. {Fyllning} 2½ dl nötter / 1¼ dl florsocker / ¾ dl kakao / 100 g mascarpone | {Cookies} Lättvispa äggvitor. Vänd i florsocker, kakao, salt jämnt. Tillsätt nötter, choklad. Skopa på 2 plåtar. Grädda 175°, 2–15 min. {Fyllning} Mixa nötter slätt. Tillsätt florsocker, kakao, mixa. Vänd ner mascarpone. Fördela fyllning på ½ av alla kakor, lägg 2 & 2.

Pinterest
Search