dessert |

587 Pins778 Followers
[ Mammas supergoda saffransskorpor ]  100 g smör / 1 g saffran / 2 ekologiska ägg / 1½ dl strösocker / 5 dl vetemjöl / 1½ tsk bakpulver

Ska prova baka dessa i jul.

[ Leilas chokladtryfflar ] 250 g kvalitetschoklad 70% / 1½ dl vispgrädde / 2 msk honung / 1 msk smör / 1 nypa flingsalt / Kakao till rullning | Hacka chokladen fint i hushållsmixer. Koka upp grädde + honung, häll över chokladen under mixning, tillsätt smör och mixa. Smaksätt med valfri krydda och mixa, eller behåll tryffeln naturell. Häll över chokladen i en plastlåda med lock, låt stelna i kyl, ca 4 tim. Rulla till kulor (tryfflar) och rulla i kakao.

Leilas grundrecept på tryffel går att variera i massor av olika goda smaker…

[ Mjuk pepparkaka i långpanna ] 16 bitar. 250 g rumsvarmt smör / 4 dl strösocker / 4 ägg / 1½ dl vatten / 7 dl vetemjöl / 2 tsk bakpulver / 2 msk kanel / 2 tsk malen ingefära / 2 tsk malda nejlikor / 2 tsk stött kardemumma. Frosting: 200 g färskost / 100 g rumsvarmt smör / 5 dl florsocker. Dekoration: 1–2 dl frysta lingon | Ugn 200°. Smörj stor ugnsform, ca 25×35 cm. Grädda ca 40 min tills provstickan visar sig torr. Vispa, bred ut frostingen. Toppa med lingon, skär i rutor.

Soft Ginger Bread Cake with Lingonberry Frosting

[ Saffransglass ] Gräddig saffransglass toppad med hallon, eller något annat bär. 6-9 pers. 6 äggulor / 1 dl strösocker / 3–4 msk honung / 2 kuvert saffran, 1 g / 6 dl vispgrädde / Frukt el bär, ex hallon, granatäpplen, apelsin | 1. Vispa äggulor, socker, honung och saffran pösigt. Vispa grädden, vänd ner den i smeten / 2. Fördela i 6 portionsformar eller glas, frys in dessa i minst 4 tim / 3. Ta fram 15–20 min före servering. Toppa med bär eller frukt.

[ Saffransglass ] Gräddig saffransglass toppad med hallon, eller något annat bär. 6-9 pers. 6 äggulor / 1 dl strösocker / 3–4 msk honung / 2 kuvert saffran, 1 g / 6 dl vispgrädde / Frukt el bär, ex hallon, granatäpplen, apelsin | 1. Vispa äggulor, socker, honung och saffran pösigt. Vispa grädden, vänd ner den i smeten / 2. Fördela i 6 portionsformar eller glas, frys in dessa i minst 4 tim / 3. Ta fram 15–20 min före servering. Toppa med bär eller frukt.

[ Minipepparkakshus ] Här är ritningen till det söta minipeppar-kakshuset i Lantliv mat&vin 6/2015.

[ Minipepparkakshus ] Här är ritningen till det söta minipeppar-kakshuset i Lantliv mat&vin 6/2015.

[ Små pepparkaksbakelser ] En variant av mjuk pepparkaka, 12-14 bitar. 150 g smör / 3 ägg / 3 dl råsocker / 2 dl gräddfil / 4 dl vetemjöl / 3 tsk bakpulver / 1 påse pepparkakskryddor, 18 g / 2 dl lingon, färska el frysta. Frosting: 200 g färskost, ex Philadelphiaost / 50 g mjukt smör / 1 dl florsocker. Dekoration: 1 dl lingon / 3 msk strösocker | Ugn 175°. Grädda i nedre delen ca 30 min. Låt svalna. Ta ut rundlar. Vispa färskost + smör luftigt, tillsätt florsocker, vispa.

Gingerbread and Lingonberry Cupcakes Recipe

[ Leilas saffranskaka ] 3 ägg / 2½ dl strösocker / 1 tsk vaniljsocker / 1 dl mjölk 3% / ½ g saffran / 50 g smör / 3½ dl vetemjöl / 2 tsk bakbulver / 1 nypa salt / 1 msk ljus rom / Smör + kokosflingor till formen | Ugn 175°. Vispa ägg, strösocker + vaniljsocker riktigt poröst. Koka mjölk med saffran, tillsätt smält smör, blanda ev i rom. Blanda vetemjöl, bakpulver + salt, vänd i smeten. Smörj och bröa en form med kokosflingor. Grädda i mitten 25-30 min.

Leilas tips! Knepet att lyckas med sockerkakor är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då kan kakan lät.

[ Kladdkaka med brynt smör & flingsalt ] 10 bitar. 125 g smör / 3 dl strösocker / 1½ tsk vaniljsocker / 4 msk kakao / ½ tsk flingsalt / 1½ dl vetemjöl / 2 ägg. Hallongrädde: 3 dl vispgrädde / 225 g hallon / 1 dl florsocker / ev hallon som topping | Ugn 150°. Rund form med löstagbar kant, ca 24 cm. Rör ner ingredienser i brynt smör. Rör till en jämn smet. Grädda i mitten ca 25 min. Vispa grädden löst. Värm hallon + florsocker 1-2 min i mikro, mosa ihop. Sila bort kärnorna. Vänd ner i grädden.

[ Kladdkaka med brynt smör & flingsalt ] 10 bitar. 125 g smör / 3 dl strösocker / 1½ tsk vaniljsocker / 4 msk kakao / ½ tsk flingsalt / 1½ dl vetemjöl / 2 ägg. Hallongrädde: 3 dl vispgrädde / 225 g hallon / 1 dl florsocker / ev hallon som topping | Ugn 150°. Rund form med löstagbar kant, ca 24 cm. Rör ner ingredienser i brynt smör. Rör till en jämn smet. Grädda i mitten ca 25 min. Vispa grädden löst. Värm hallon + florsocker 1-2 min i mikro, mosa ihop. Sila bort kärnorna. Vänd ner i grädden.

[ Saffransscones med hemmagjord björnbärsmarmelad ] 10 min, 230°. 50 g smält smör / 4 dl vetemjöl / 2 tsk bakpulver / 1½ msk honung / 1 påse saffran (½ g) / 1 dl filmjölk / 1 dl mjölk / ½ tsk salt.

Saffron Scones « Babes in Boyland

[ Leilas hallon- & chokladtryffel ] 1dl hallonpuré (150g färska el frysta, tinade hallon) / 2msk flytande honung / ½ färsk vaniljstång / 1 dl bra kakao | Mixa hallon, sila bort kärnor. Finhacka choklad, halvsmält den i vattenbad, rör om. Värm upp hallonpuré, vaniljstångsfrön + honung i kastrull. Häll i chokladen, vispa. Tillsätt smör i små klickar, vispa. Om den spricker; fortsätt vispa tills tryffeln går ihop. Häll i låg form, låt stelna i rumstemperatur. Forma kulor, rulla i kakao.

[ Leilas hallon- & chokladtryffel ] 1dl hallonpuré (150g färska el frysta, tinade hallon) / 2msk flytande honung / ½ färsk vaniljstång / 1 dl bra kakao | Mixa hallon, sila bort kärnor. Finhacka choklad, halvsmält den i vattenbad, rör om. Värm upp hallonpuré, vaniljstångsfrön + honung i kastrull. Häll i chokladen, vispa. Tillsätt smör i små klickar, vispa. Om den spricker; fortsätt vispa tills tryffeln går ihop. Häll i låg form, låt stelna i rumstemperatur. Forma kulor, rulla i kakao.

Smält smöret och rör i mjölken. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och fluffigt och rör sedan ner smörmjölken i smeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt pepparkakskryddor och rör ner lingonen. Smörj och bröa en sockerkaksform, häll smeten i den. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och vänd sedan upp den på en tallrik |

Recipe: mjuk pepparkaka med lingon // Gingerbread Cake with lingonberries // Babes in Boyland

[ Julbröd som gå-bort present ] 1 pomeransskal / 2 nejlikor / 1tsk anisfrö / 1tsk hel kardemumma / ½ kanelstång / 1tsk mald ingefära / ½msk syltad apelsinskal / 1krm riven muskot / 1½dl vispgrädde / 225g honung / 3 ägg / 2msk muscovadosocker / 150g rågmjöl / 75g vetemjöl / 10g bakpulv | Ugn 200°. Avlång form, 1l. Stöt + blanda kryddor med vispgrädde, honung, kokaupp. Vispa ägg, socker. Sila kryddor, blanda. Blanda + sikta mjöl, bakpulver. Grädda 20min. Sänk till 175°, 25min.

Julbröd som gå-bort-present

[ Snöklädd saffranskaka ] Kaka: 2 ägg / 1 äggvita / 2 dl socker / 1 dl kokande vatten / 2 dl vetemjöl / 1½ tsk bakpulver / 2 pkt saffran / Lite smör + ströbröd till bakformen. “Snötäcke”: 4 dl florsocker / 3 msk vatten / 5 droppar ättika. | Ugn 175°. Vispa ägg, äggvita + socker kraftigt. Tillsätt kokande vatten. Blanda i separat bunke; vetemjöl, bakpulver + saffran. Tillsätt i äggsmeten. Häll upp smeten i en smörad och bröad sockerkaksform. Grädda ca 30 min.

[ Snöklädd saffranskaka ] Kaka: 2 ägg / 1 äggvita / 2 dl socker / 1 dl kokande vatten / 2 dl vetemjöl / 1½ tsk bakpulver / 2 pkt saffran / Lite smör + ströbröd till bakformen. “Snötäcke”: 4 dl florsocker / 3 msk vatten / 5 droppar ättika. | Ugn 175°. Vispa ägg, äggvita + socker kraftigt. Tillsätt kokande vatten. Blanda i separat bunke; vetemjöl, bakpulver + saffran. Tillsätt i äggsmeten. Häll upp smeten i en smörad och bröad sockerkaksform. Grädda ca 30 min.

[ Glögg på slånbär ] Slånbär smakar bäst ordentligt frostnupna. 1½ l slånbär / 2 l vatten / 2 msk stötta glöggkryddor / 2 cm färsk ingefära / ca 1 dl strösocker per liter avrunnen saft | Skölj bär och lägg dem i en kastrull. Koka vatten, häll över bären. Låt svalna. Sila av saften, koka upp och häll över bären. Upprepa ytterligare 3 gg. Tryck till bären mot kanten innan du silar av en sista gången. Mät upp saften, koka upp med kryddor och socker, sjud ca 10 min.

[ Glögg på slånbär ] Slånbär smakar bäst ordentligt frostnupna. 1½ l slånbär / 2 l vatten / 2 msk stötta glöggkryddor / 2 cm färsk ingefära / ca 1 dl strösocker per liter avrunnen saft | Skölj bär och lägg dem i en kastrull. Koka vatten, häll över bären. Låt svalna. Sila av saften, koka upp och häll över bären. Upprepa ytterligare 3 gg. Tryck till bären mot kanten innan du silar av en sista gången. Mät upp saften, koka upp med kryddor och socker, sjud ca 10 min.

Ritning till minipepparkakshus. Spara bilden på ditt skrivbord, skriv ut den dubbelt så stor.

Knitmaster, Empisal, Silver Reed Knitting Machine and accessory list to help with your knitting machines at Xena knits

Gör såhär: Sätt ugnen på 230°. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Degen ska vara ganska lös. Skeda ner den i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, tiden kan variera beroende på hur stora muffinsformar du väljer.

Saffron Muffins with Homemade Blackberry Marmalade Recipe

Pinterest
Search