jam | & marmelade

God hemgjord sylt, marmelad, curd & sirap / Delicious homemade jam, marmelade, curd & sirup
92 Pins768 Followers
[ Vaniljprickig plommonkompott ] Ca 1 liter kompott. { Ingredienser } 1 kg mogna plommon / ½ dl vatten / ½ – 1 dl honung (efter hur söta plommonen är) / 1 stor vaniljstång. { Metod } Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna. Blanda vatten, honung & vaniljfrön+stång i stor gryta, koka upp. Låt puttra medan sköljer & kärnar ur plommonen. Tillsätt plommonen, koka på medelvärme ca 5–10 min. Tillsätt ev mer honung. Tag fr värmen, låt svalna. Frys in i mindre burkar.

Desserts - Vanilla & Plum Compote with Cardamom & Cinnamon Scented Buckwheat Crunch

[ Björnbärsmarmelad ] Ca 5 dl. 500 g björnbär (ca 1 liter) / ca ½ dl vatten / 500 g strösocker (ca 5½ dl) / rivet skal + saft från ½ citron | Rensa bären. Lägg m vatten, socker, citronsaft, citronskal i tjockbottnad kastrull. Låt stå ca 30 min. Värm på låg värme tills sockret uppösts. Höj värmen, koka utan lock t ca 105°. Rör om då o då. Skumma av väl. Gör marmeladprov. Genom att vända syltburken uppochner skapas vakuum, vilket förlänger hållbarheten.

[ Björnbärsmarmelad ] Ca 5 dl. 500 g björnbär (ca 1 liter) / ca ½ dl vatten / 500 g strösocker (ca 5½ dl) / rivet skal + saft från ½ citron | Rensa bären. Lägg m vatten, socker, citronsaft, citronskal i tjockbottnad kastrull. Låt stå ca 30 min. Värm på låg värme tills sockret uppösts. Höj värmen, koka utan lock t ca 105°. Rör om då o då. Skumma av väl. Gör marmeladprov. Genom att vända syltburken uppochner skapas vakuum, vilket förlänger hållbarheten.

[ Rabarbermarmelad med Apelsin & Jordgubb ] 300 g rabarber / 250 g jordgubbar, frysta / 1 apelsin / En gnutta vaniljpulver / 4 dl syltsocker / En näve myntablad. { Metod } Hacka rabarbern, skär tunna klyftor av apelsinen. Blanda samman rabarber, jordgubbar & apelsin i kastrull. Tillsätt syltsocker, vaniljpulver + mynta. Låt koka samman på svag värme ca 15 min.

[ Rabarbermarmelad med Apelsin & Jordgubb ] 300 g rabarber / 250 g jordgubbar, frysta / 1 apelsin / En gnutta vaniljpulver / 4 dl syltsocker / En näve myntablad. { Metod } Hacka rabarbern, skär tunna klyftor av apelsinen. Blanda samman rabarber, jordgubbar & apelsin i kastrull. Tillsätt syltsocker, vaniljpulver + mynta. Låt koka samman på svag värme ca 15 min.

[ Syrlig & söt lemoncurd ] 3 citroner / 1½ dl socker / 50 g smör / 1 msk maizena / 2 hela ägg + 2 extra äggulor. { Metod } Pressa två av citronerna i kastrull, riv ner skalet. Tillsätt socker, smör, sjud samman. Sila vätskan. Pressa saften från den andra citronen i liten skål, red det m maizenan. Rör i maizenablandningen i vätskan. Vispa ägg + äggulor i bunke, rör ner. Sjud på svag värme t krämen tjocknar. Svalna, häll upp i burk.

[ Syrlig & söt lemoncurd ] 3 citroner / 1½ dl socker / 50 g smör / 1 msk maizena / 2 hela ägg + 2 extra äggulor. { Metod } Pressa två av citronerna i kastrull, riv ner skalet. Tillsätt socker, smör, sjud samman. Sila vätskan. Pressa saften från den andra citronen i liten skål, red det m maizenan. Rör i maizenablandningen i vätskan. Vispa ägg + äggulor i bunke, rör ner. Sjud på svag värme t krämen tjocknar. Svalna, häll upp i burk.

[ Röd vinbärscurd ] 450 g röda vinbär / 2 dl socker / ½ dl vatten / 2 msk maizena / 100 g smör / 2 äggulor | Koka upp vinbär, vatten i kastrull ca 5 min t bären gått sönder. Sila bort skal + kärnor, undvik att pressa ur saften. Tillsätt socker + smör, sjud upp under omrörning. Ska bara precis börja koka, låt svalna lite. Blanda ut maizena i lite, lite vatten, häll i. Blanda i äggulorna. Låt tjockna i kastrullen under omrörning.

[ Röd vinbärscurd ] 450 g röda vinbär / 2 dl socker / ½ dl vatten / 2 msk maizena / 100 g smör / 2 äggulor | Koka upp vinbär, vatten i kastrull ca 5 min t bären gått sönder. Sila bort skal + kärnor, undvik att pressa ur saften. Tillsätt socker + smör, sjud upp under omrörning. Ska bara precis börja koka, låt svalna lite. Blanda ut maizena i lite, lite vatten, häll i. Blanda i äggulorna. Låt tjockna i kastrullen under omrörning.

[ Violsirap ] God till pannkakor, söta drycker & bakning. { Ingredienser } 2 dl socker / ca 1 ½ dl violblommor / ½ dl vatten. { Metod } Lägg violerna på ett papper ngn tim så insekter kan krypa ut. Varva socker & violer i burk, tillsätt vattnet, skruva på locket. Ställ i soligt fönster 2–3 veckor, sockerkristallerna hettas under den tiden sönder så sockret blir till sirap. Sila bort blommorna. Häll på burk, förvara i kyl. För tjockare, koka i kastrull t avdunstat t önskad konsistens.

[ Violsirap ] God till pannkakor, söta drycker & bakning. { Ingredienser } 2 dl socker / ca 1 ½ dl violblommor / ½ dl vatten. { Metod } Lägg violerna på ett papper ngn tim så insekter kan krypa ut. Varva socker & violer i burk, tillsätt vattnet, skruva på locket. Ställ i soligt fönster 2–3 veckor, sockerkristallerna hettas under den tiden sönder så sockret blir till sirap. Sila bort blommorna. Häll på burk, förvara i kyl. För tjockare, koka i kastrull t avdunstat t önskad konsistens.

[ Hemmagjord Salmbärssylt ] 200 g salmbär / 200 g strösocker. { Metod } Varva salmbär + socker i en kastrull. Låt stå över natten. Låt sjuda på spisen. Skumma av & låt svalna.

[ Hemmagjord Salmbärssylt ] 200 g salmbär / 200 g strösocker. { Metod } Varva salmbär + socker i en kastrull. Låt stå över natten. Låt sjuda på spisen. Skumma av & låt svalna.

[ Hemmagjord Fikon– & Lingonmarmelad ] 8 st torkade fikon / 2 dl frysta lingon / ½ dl kokossocker (el vanligt socker) / 1 krm äkta vaniljpulver / ¾ dl vatten. { Metod } Hacka fikonen i bitar, skär bort den hårda stjälken. Häll alla ingredienser i kastrull, sjud på svag värme under lock ca 5–10 min tills fikonen mjuknat. Rör om ngn gång under tiden. Ta från värmen, mixa slät med stavmixer.  Häll upp marmeladen i en glasburk med lock, förvara i kylen. Håller ca 1 vecka i kylskåp.

[ Hemmagjord Fikon– & Lingonmarmelad ] 8 st torkade fikon / 2 dl frysta lingon / ½ dl kokossocker (el vanligt socker) / 1 krm äkta vaniljpulver / ¾ dl vatten. { Metod } Hacka fikonen i bitar, skär bort den hårda stjälken. Häll alla ingredienser i kastrull, sjud på svag värme under lock ca 5–10 min tills fikonen mjuknat. Rör om ngn gång under tiden. Ta från värmen, mixa slät med stavmixer. Häll upp marmeladen i en glasburk med lock, förvara i kylen. Håller ca 1 vecka i kylskåp.

[ Rårörda lingon med mindre socker ] Ca 5 dl. 1. Häll upp de färska lingonen i en stor skål med vatten, rensa bort skräp. Slå bort vattnet genom ett durkslag / 2. Ha ner lingonen i en skål, pressa över citronsaft. Ha ner rårörsockret, rör om tills sockret löst upp sig.

Rårörda lingon med mindre socker

[ Rårörda lingon med mindre socker ] Ca 5 dl. 1. Häll upp de färska lingonen i en stor skål med vatten, rensa bort skräp. Slå bort vattnet genom ett durkslag / 2. Ha ner lingonen i en skål, pressa över citronsaft. Ha ner rårörsockret, rör om tills sockret löst upp sig.

[ Pumpapuré av Butternutpumpa ] Skär bort den hårda stjälken, dela pumpan på mitten. Avlägsna kärnorna med hjälp av sked, skala pumpan & skär pumpaköttet i grövre bitar. Lägg pumpabitarna på en plåt med insmort bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 200° ca 15–20 min. Känn efter med gaffel att de är mjuka inuti. Ta då ut plåten, ställ åt sidan att svalna några min. Mixa samman de rostade pumpabitarna med stavmixer till en jämn puré.

[ Pumpapuré av Butternutpumpa ] Skär bort den hårda stjälken, dela pumpan på mitten. Avlägsna kärnorna med hjälp av sked, skala pumpan & skär pumpaköttet i grövre bitar. Lägg pumpabitarna på en plåt med insmort bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 200° ca 15–20 min. Känn efter med gaffel att de är mjuka inuti. Ta då ut plåten, ställ åt sidan att svalna några min. Mixa samman de rostade pumpabitarna med stavmixer till en jämn puré.

[ Klassisk hemlagad Äppelmos ] Ger ca 1 liter färdig mos per kg äpplen. Äpplen / Socker (1–2 dl/liter passerat mos) / Askorbinsyra (1 rågat krm/liter passerat mos) | Tvätta äpplen, tag bort kärnhus, klyfta. Mät vatten i gryta (ca 1 dl/kg äpplen). Lägg i, koka mjuka på svag värme under lock, ca 4–5 min. Rör då o då. Passera genom passervagga el sil. Tillsätt socker. Lägg lite äppelmassa i skål, rör ut askorbinsyran i den. Häll tillbaka i grytan. Häll i varma, sterila glasburkar el frys in.

[ Klassisk hemlagad Äppelmos ] Ger ca 1 liter färdig mos per kg äpplen. Äpplen / Socker (1–2 dl/liter passerat mos) / Askorbinsyra (1 rågat krm/liter passerat mos) | Tvätta äpplen, tag bort kärnhus, klyfta. Mät vatten i gryta (ca 1 dl/kg äpplen). Lägg i, koka mjuka på svag värme under lock, ca 4–5 min. Rör då o då. Passera genom passervagga el sil. Tillsätt socker. Lägg lite äppelmassa i skål, rör ut askorbinsyran i den. Häll tillbaka i grytan. Häll i varma, sterila glasburkar el frys in.

[ Flädercurd ] En liten sats. { Ingredienser } Saften från ½ pressad citron / ¾ dl koncentrerad fläderblomssaft / 50 g smör / ½ dl strösocker / 2 ägg. { Metod } Blanda ihop citronsaft, smör + hälften av sockret i kastrull. Värm upp under omrörning. Vispa äggen + resten av sockret separat, häll ned i kastrullen när sockret löst sig m citronen. Låt tjockna under omrörning, sjud några min. Sila genom en sil, låt svalna.

[ Flädercurd ] En liten sats. { Ingredienser } Saften från ½ pressad citron / ¾ dl koncentrerad fläderblomssaft / 50 g smör / ½ dl strösocker / 2 ägg. { Metod } Blanda ihop citronsaft, smör + hälften av sockret i kastrull. Värm upp under omrörning. Vispa äggen + resten av sockret separat, häll ned i kastrullen när sockret löst sig m citronen. Låt tjockna under omrörning, sjud några min. Sila genom en sil, låt svalna.

[ Rönnbärsgelé med äpple ] 1 l rönnbär (frusna el frostbitna) / 1 ½ dl (250 g) syrligt äpple, i klyftor med skal & kärnor / 2 ½ dl vatten / 4 ½ – 5 dl socker | Koka bär, äpple, vatten under lock ca 10 min t mjukt. Mosa m potatisstöt, häll i saftsil, låt rinna av, ca 30 min. Koka 5 min utan lock. Rör i socker. Koka sakta utan omrörning 10–15 min. Gör geléprov: häll lite gelé på kall tallrik. Drag sked igenom, om gelén inte rinner ihop igen är den färdig. Ta fr värmen, låt stå 5 min, skumma…

[ Rönnbärsgelé med äpple ] 1 l rönnbär (frusna el frostbitna) / 1 ½ dl (250 g) syrligt äpple, i klyftor med skal & kärnor / 2 ½ dl vatten / 4 ½ – 5 dl socker | Koka bär, äpple, vatten under lock ca 10 min t mjukt. Mosa m potatisstöt, häll i saftsil, låt rinna av, ca 30 min. Koka 5 min utan lock. Rör i socker. Koka sakta utan omrörning 10–15 min. Gör geléprov: häll lite gelé på kall tallrik. Drag sked igenom, om gelén inte rinner ihop igen är den färdig. Ta fr värmen, låt stå 5 min, skumma…

[ Rabarbermarmelad med vanilj ] Ca 8 dl marmelad. Ca 600–700 g rabarber / 1 vaniljstång / saft från ½ citron / 2 ½ dl syltsocker / 2 ½ dl strösocker | Skölj, rensa rabarbern. Skär i bitar i kastrull. Snitta vaniljstången på längden, skrapa ur fröna, blanda ner + urskrapade stången. Pressa i citronsaft. Värm sakta på medelvärme tills rabarbern “smält” och saften börjar komma ut, ca 15 min. Tillsätt sockret, koka kraftigt 5–6 min. Får rätt konsistens när svalnar. Ta ur vaniljstången.

[ Rabarbermarmelad med vanilj ] Ca 8 dl marmelad. Ca 600–700 g rabarber / 1 vaniljstång / saft från ½ citron / 2 ½ dl syltsocker / 2 ½ dl strösocker | Skölj, rensa rabarbern. Skär i bitar i kastrull. Snitta vaniljstången på längden, skrapa ur fröna, blanda ner + urskrapade stången. Pressa i citronsaft. Värm sakta på medelvärme tills rabarbern “smält” och saften börjar komma ut, ca 15 min. Tillsätt sockret, koka kraftigt 5–6 min. Får rätt konsistens när svalnar. Ta ur vaniljstången.

Pinterest
Search