[ Milt syrad rödkål med anisfrö ]  SALTLAKE: 1/2 liter vatten 1 tsk salt 3 vitlöksklyftor RÖDKÅL: 2 tsk anisfrö 2 kg rödkål 4 tsk jodfritt salt 2 msk råsocker

[ Milt syrad rödkål med anisfrö ] SALTLAKE: 1/2 liter vatten 1 tsk salt 3 vitlöksklyftor RÖDKÅL: 2 tsk anisfrö 2 kg rödkål 4 tsk jodfritt salt 2 msk råsocker

Yellow pea hummus with rapeseed oil :: Sonja Dahlgren/Dagmar's Kitchen

Yellow pea hummus with rapeseed oil :: Sonja Dahlgren/Dagmar's Kitchen Mehr

[ Ärtskott ] Lägg en handfull små gula ärtor i blöt över natten. Häll av vattnet, skölj dem, låt en liten, liten skvätt vatten vara kvar. Håll dem fuktiga m den lilla skvätten (skölj gärna av 2–3 gånger/dag). Efter bara ngt dygn har de fått små söta svansar & du kan plantera. Rötterna är rätt ytliga, kräver ingen djup mängd jord. Lägg på jordytan, strö över lite jord så de knappt täcks, vattna m sprayflaska. Håll fuktiga & snart kommer små skott skjuta.

[ Ärtskott ] Lägg en handfull små gula ärtor i blöt över natten. Häll av vattnet, skölj dem, låt en liten, liten skvätt vatten vara kvar. Håll dem fuktiga m den lilla skvätten (skölj gärna av 2–3 gånger/dag). Efter bara ngt dygn har de fått små söta svansar & du kan plantera. Rötterna är rätt ytliga, kräver ingen djup mängd jord. Lägg på jordytan, strö över lite jord så de knappt täcks, vattna m sprayflaska. Håll fuktiga & snart kommer små skott skjuta.

[ Picklad rödlök ] 1 kg rödlök, gärna små / 1 l vatten / 2 msk socker / 2 msk salt / 3 lagerblad / 6 kryddnejlikor / 6 svartpepparkorn / 2 msk ättika (12%) per burk

[ Picklad rödlök ] 1 kg rödlök, gärna små / 1 l vatten / 2 msk socker / 2 msk salt / 3 lagerblad / 6 kryddnejlikor / 6 svartpepparkorn / 2 msk ättika (12%) per burk

[ Inlagd saffran ] 1 g saffranspistiller / 1 msk cognac (en ”ung cognac”, ek lagrad) / 1 msk råsocker | Blanda alla ingredienser i en väl rengjord, steriliserad burk. Sätt locket på burken, skaka försiktigt då och då tills sockret löst sig. Låt stå minst ett dygn, kan med fördel stå i flera månander. Om du vill ersätta vanlig torkad saffran i brödbakning el liknande, ersätt ½ g torkad saffran med ca 10 g (ca ¾ msk) av den inlagda saffransblandningen.

INLAGD SAFFRAN INFÖR JULBAKET

A GIFT FOR ARISTOCRACY - Organic Saffron Tea: Claimed as the most expensive spice in the world, its delicate aroma and golden hue have captured the hearts of aristocracy since time and till th - Inlagd Saffran :: Soaked Saffron Threads - Made by Mary

[ Treveckorssallad ] 4 stora morötter / ca 600 g vitkål / ca 200 g rödkål / röd paprika / purjolök / ev färsk persilja. Lag: 1 dl olja / 1 dl vatten / 1 dl äppelcidervinäger / 2 tsk örtsalt / 1 svartpeppar | Riv morötterna grovt. Finstrimla kålen. Skär paprikan i tunna skivor. Finhacka purjolök, ev persilja. Blanda ordentligt. Häll i välrengjorda burkar. Lag: Blanda allt i kastrull, koka upp. Slå varma lagen över salladen. Sätt på lock, ställ i kyl. Som godast e minst 1 dag.

[ Treveckorssallad ] 4 stora morötter / ca 600 g vitkål / ca 200 g rödkål / röd paprika / purjolök / ev färsk persilja. Lag: 1 dl olja / 1 dl vatten / 1 dl äppelcidervinäger / 2 tsk örtsalt / 1 svartpeppar | Riv morötterna grovt. Finstrimla kålen. Skär paprikan i tunna skivor. Finhacka purjolök, ev persilja. Blanda ordentligt. Häll i välrengjorda burkar. Lag: Blanda allt i kastrull, koka upp. Slå varma lagen över salladen. Sätt på lock, ställ i kyl. Som godast e minst 1 dag.

[ Picklad rödlök ] 2 stora rödlökar / 1 msk socker / 1 dl rödvinsvinäger / 2 msk olivolja / flingsalt | Skala och skiva rödlöken i tunna ringar. Blanda socker, rödvinsvinäger, olivolja och salt i en burk. Lägg i den skivade rödlöken och sätt på ett lock. Skaka burken så all lök täcks av lagen. Skaka burken lite då och då. Efter 30 min är löken klar att äta. Förvara burken i kylen, äts löken upp ganska snart går det fint att skiva i ny lök och bara lägga i lagen.

[ Picklad rödlök ] 2 stora rödlökar / 1 msk socker / 1 dl rödvinsvinäger / 2 msk olivolja / flingsalt | Skala och skiva rödlöken i tunna ringar. Blanda socker, rödvinsvinäger, olivolja och salt i en burk. Lägg i den skivade rödlöken och sätt på ett lock. Skaka burken så all lök täcks av lagen. Skaka burken lite då och då. Efter 30 min är löken klar att äta. Förvara burken i kylen, äts löken upp ganska snart går det fint att skiva i ny lök och bara lägga i lagen.

Odla chia- och senapsskott enkelt och snabbt i fönstret. På bara ett par dagar har du fräscha och näringsrika skott att ha t ex på macka, soppa eller i sallad.

Odla chia- och senapsskott enkelt och snabbt i fönstret. På bara ett par dagar har du fräscha och näringsrika skott att ha t ex på macka, soppa eller i sallad.

Hebe Frukt & Grönt | Rödkål

Hebe Frukt & Grönt | Rödkål

[ Inlagda rädisor ] 2 dl vatten / 2 dl socker / 1 dl ättikssprit / 2 kanelstänger / 1 bit färsk ingefära | Koka upp allt. Skölj + rensa rädisorna,  lägg i väl rengjord burk med tätslutande lock. När lagen är färdig tar du ur kanelstängerna + ingefäran och slår över rädisorna. Stäng locket och låt burken svalna innan den sätts in i kylen.

[ Inlagda rädisor ] 2 dl vatten / 2 dl socker / 1 dl ättikssprit / 2 kanelstänger / 1 bit färsk ingefära | Koka upp allt. Skölj + rensa rädisorna, lägg i väl rengjord burk med tätslutande lock. När lagen är färdig tar du ur kanelstängerna + ingefäran och slår över rädisorna. Stäng locket och låt burken svalna innan den sätts in i kylen.

[ Rårörda tranbär ] 1 burk 6 dl tranbär 2 dl råsocker

[ Rårörda tranbär ] 1 burk 6 dl tranbär 2 dl råsocker

[ Brantevikssill ] 1 kg flådd sillfilé. { Lag } 6 dl vatten / 1 dl ättika (24%) / 2 msk salt. { Inläggning } 5 dl socker / 40 krossade vitpepparkorn / 40 krossade kryddpepparkorn / 2 gula lökar, hackade / 2 rödlökar, hackade / 1-2 msk citronpeppar / 2 smulade lagerblad / 1 dl hackad dill

[ Brantevikssill ] 1 kg flådd sillfilé. { Lag } 6 dl vatten / 1 dl ättika (24%) / 2 msk salt. { Inläggning } 5 dl socker / 40 krossade vitpepparkorn / 40 krossade kryddpepparkorn / 2 gula lökar, hackade / 2 rödlökar, hackade / 1-2 msk citronpeppar / 2 smulade lagerblad / 1 dl hackad dill

[ Fläderkapris ] 10 klasar fläderbär (som legat & dragit i en vecka) / ½ msk salt / 1 msk strösocker / 3½ dl vatten / ½ msk äppelcidervinäger / ½ dl ättikssprit | { Instruktioner } Repa av bären från klasarna, koka i 1 liter vatten 15 min. Under tiden kokar du ihop lagen. Skölj sedan av bären i kallt vatten, lägg dem i lagen där de får sjuda på svag värme i 10 min till. Sila bären innan du lägger dem i en varm och rengjord burk, häll sedan lagen över dem.

[ Fläderkapris ] 10 klasar fläderbär (som legat & dragit i en vecka) / ½ msk salt / 1 msk strösocker / 3½ dl vatten / ½ msk äppelcidervinäger / ½ dl ättikssprit | { Instruktioner } Repa av bären från klasarna, koka i 1 liter vatten 15 min. Under tiden kokar du ihop lagen. Skölj sedan av bären i kallt vatten, lägg dem i lagen där de får sjuda på svag värme i 10 min till. Sila bären innan du lägger dem i en varm och rengjord burk, häll sedan lagen över dem.

[ Grönsaksmos ] Sätt på kastrull med saltat vatten. Skala 5 st potatis, skär i tärningar. Ha samma mängd blomkål och broccoli. Lägg i kokande vattnet.  Sätt på 1 dl vispgrädde i annan kastrull, smaka m salt + svartpeppar – tänk att inte snåla. Känn när potatisen är mjuk. Lägg ev i lite hackad grönkål precis innan häller av vattnet. Mosa de mjuka potatisdelarna, blomkålen + broccolin m gaffel.

[ Grönsaksmos ] Sätt på kastrull med saltat vatten. Skala 5 st potatis, skär i tärningar. Ha samma mängd blomkål och broccoli. Lägg i kokande vattnet. Sätt på 1 dl vispgrädde i annan kastrull, smaka m salt + svartpeppar – tänk att inte snåla. Känn när potatisen är mjuk. Lägg ev i lite hackad grönkål precis innan häller av vattnet. Mosa de mjuka potatisdelarna, blomkålen + broccolin m gaffel.

Pinterest
Search