When autocomplete results are available use up and down arrows to review and enter to select. Touch device users, explore by touch or with swipe gestures.

Folkligt

94 Pins
 6w
Collection by
Aliens, Gouache, Folk, Character Design, Barn, Craft Ideas, Crafts, Paisajes, Paintings
KM 8781.20 :: målning
Talet, Commoner, Belarus, Traditional Outfits, Norden, Workout Routines
Rödmagd förkläde, kvinnlig dräkt, Mora i Dalarna, 1800-talets mitt. Halvylle, Vadmal. Så kallad ”rödmagd”, ett förkläde av treskaftad kypert med varp av vitt lingarn och inslag av ullgarn. I nederkanten smala ränder och upptill en bredare gul resp. grön bård. Veckat mot midjelinning av grön vadmal. Mönstervävda långa knytband, i ena änden invävt initialerna KMD. Fållen har vitt garn istället för det röda av sparsamhet. Röd färg var dyrare. I hörnen på fållen är en kvadratisk lapp av grön vadmal fastsydd för att ge ökad stadga. I Mora bars förkläden i olika färg och material för olika kyrkliga helger och för speciella tillfällen. Livkjol, kvinnodräkt, Dalarna, Mora, ca 1870. Halvylle, ylleflanell, bomull, silke. Livkjol av traditionell Moratyp. Den svarta kjolen är av halvylle, med vit linvarp och inslag av svart entrådigt ullgarn i treskaftad kypert. En slät framvåd och tre goffrerade bakvåder. Livet, "boden" är av röd ylleflanell, dekor i gult med röda maskinstickningar. Hängslena har band för att lätt kunna förlängas eller kortas av. Gula silkebroderier vid hängslena. Livet är fodrat med röd-och vitrandig bomullskypert. Maskinsömmarna visar att den sytts efter 1860-talet. Halskläde, ”Gulkrokstrasa”, kvinnlig dräkt, Mora, Våmhus (Dalarna), import, 1800-talets mitt. Bomull (”kattun"). Av rödbottnad kattun med kromgult tryck. I mittspegeln syns ett slingermönster med en blombukett i varje hörn, runt spegeln en rak mönstrad bård och ytterst en spetsmönstrad uddbård. På grund av slingermönstret har sådana halskläden ofta kallats "gulkrokstrasa" på dialekt. Halsklädena köptes bl.a. av de så kallade hårkullorna när de var på arbetsvandring i Ryssland för att sälja hårsmycken. Kan vara tryckta på det kattuntryckeri som fanns där, en avläggare av de många kattuntryckerierna i Glarusdalen i Schweiz. Gulkrokstrasorna köptes även från en handlande i Bonäs by, vilken ska ha importerat dem från England. Huvudduk, kvinnodräkt, Mora (Dalarna), okänd tillverkningsort, 1800-talets mitt. Bomull. Av tunn fin tuskaftad bomullsväv. Vit med streckrutor i gult och svart, bredare gul kantbård med svart rand på var sida. Tunn maskinsydd fåll på två sidor, stadkant på de andra två. Kvinnor täckte alltid håret, under 1800-talets senare del hade speciellt de yngre övergått från den äldre linnemössan "hatten" till en huvudduk av detta slag.
Scandinavia, The Past, Traditional, People, Folklore
Pergården (tidigare Sjonsgård) i Osmundsbergs by i Boda socken, Dalarna. Fräs Kerstin (Kirstin) Jonsson klädd i yllekofta och smårandig blus, men med mössa, kjol och förkläde enligt Boda-sed.
Fantasy Costumes, Textiles, Jackets For Women, Short Jackets, Popular
Tröja
Wedding Attire, Wedding Gowns, Wedding Art, Vintage Weddingdresses, Swedish Wedding, European Wedding, Cultures Du Monde
Costume and Embroidery of Leksand, Dalarna, Sweden
Cow Names, Visible Mending, Fredericksburg, Antique Clothing, Boro, Chrysanthemum, Needle And Thread, Baddie, Needles
Skjorta, bussarong, arbetsklädsel, Uppland, Gräsö, 1900-talets början. Halvylle. Arbetsskjorta s.k. bussarong av hemvävt halvylletyg. Mörkblå bomullsvarp och inslag av ullgarn i mörkgrått och mörkblått med röda ränder och i vissa partier även en vit tråd. Traditionell skjortmodell med vidsydda ärmar med ärmspjäll (fyrkantig isättning) och ärmlinning. Skjortan är lappad upprepade gånger med totalt 19 lappar av olika randade tyger. Skjortan är maskinsydd, lapparna påsydda för hand, ofta på varandra. Den har använts ända fram till detta stadium av förslitning och blivit omsorgsfullt vårdad och lagad. Använd av fiskaren Karl Eriksson, på Gräsö, längst upp i Stockholms skärgård.
Grunge Look, Neo Grunge, Costume Dress, Clothing Ideas, Old Dresses
MM 028222:001 :: livkjol