Gran
Granens skott kan användas i sallad, som smörgåspålägg och som ingrediens i viltgrytor och annan mat. Granskott är också en god smaksättare åt olja och vinäger. Genom att blanda granskott, s
Brännässla
Brännässla kan användas i varmrätt, brödbak, nässelsoppa. Torkade nässlor till örtte, vitaminpulver. Nässla innehåller C-vitamin och järn; är även relativt proteinrik.
Renfana
Unga blad av renfana kan, liksom röllika, användas sparsamt som krydda i t ex grönsakssallad eller omelett. Bladen kan frysas in utan att förvällas. Avkok/te på bladen har inom folkmedicin anvä
Mjölke
Bladen ger en mycket bra bas till örtte som påminner om kinesiskt te. Skotten kan ätas råa eller kokta som sparris, men är något beska i smaken. De stärkelserika rötterna kan skördas i april
Älggräs
Blad och blommor ger god mandelaktig smak i örtte. Av blommorna går det att göra älggrässaft. Torkade blommor anses även verka febernedsättande samt lindra huvud- och kroppssvärk vid influensa
Syren
Av syrenblomman kan man göra saft och gelé/marmelad. Blomman går att äta rå eller kan användas som dekoration i en sallad. Till en dessert kan blommorna kanderas genom att de doppas i vispad äg
Kamomill
Torkade kamomillblommor ger ett omtyckt örtte med lugnande effekt. Även stjälk och blad kan används till te, men inte i för stora mängder. Kamomillte sägs också vara bra för en rad åkommor,
Röllika
Hacka färska röllikablad som krydda i matlagning. Bladen kan frysas in utan att förvällas. Röllikan kan användas som ett effektivt medlet mot mygg, knott och flugor. Gnid färska blad eller blom
Skogslönn
Lönnblommorna, som har en sötaktig smak, och de späda bladen kan användas i sallad. Lönnsaven kan drickas som den är eller kokas till sirap och socker. Det går också att jäsa vin på den.
Våtarv
Hela växten kan ätas rå i sallad eller mixas med annat grönt till hälsodryck. Koka våtarv i sin egen vätska 5-10 min, tillsätt lite citron och smör. Eller fräs hela växten i smör, gärna
Tall
På tallbarr kan man göra en dryck rik på c-vitamin. De unga årsskott kan ätas färska. Innerbarken kan användas i mjöl. De smala rötterna från unga tallar går att äta färska eller kokade i soppa/gryta. Tall växer ofta tillsammans med olika matsvampar.
Tusensköna
Blomma och blad är ätliga och kan användas i sallader. Inom folkmedicin vid feber, mot eksem och svamp, som slemlösande medel vid hosta och andra sjukdomar i andningsorganen. Saften i stänglarna